Mainos

Vauva-lehden suuri seksikysely paljastaa: Halut hukassa vauvaperheissä

Seitsemän kymmenestä suomalaisvanhemmasta kokee vauvan syntymän vähentäneen seksielämäänsä. Yleisin syy seksin vähenemiseen on väsymys. Vauva-lehden tekemän kyselyn mukaan noin joka neljäs kokee seksielämänsä muuttuneen kuitenkin paremmaksi vauvan myötä. Uusimmassa Vauva-lehdessä pohditaan syitä ja annetaan lääkkeitä haluttomuuteen.

Vauva-lehden tuoreen seksikyselyn tulosten mukaan uni päihittää seksin vauvaperheissä. Seitsemän kymmenestä vastaajasta ilmoittaa vauvan tulon vähentäneen seksielämäänsä ja ylivoimaisesti suurimmaksi syyksi nousee väsymys. Myös pelko siitä, että lapset heräisivät kesken vanhempien rakastelun, hillitsee haluja.

Kun ennen vauvaa seksiä harrastetaan keskimäärin 6-10 kertaa kuukaudessa, harventuu tahti 1-5 kertaan kuukaudessa lasten syntymän myötä. Suositulla Vauva-lehden nettisivustolla toteutettuun kyselyyn osallistui toukokuussa yli 1 200 vastaajaa.

Laatu korvaa määrän?

Vaikka halukkuus hiipuu perheen kasvaessa, kokee moni lakanoiden välissä tapahtuvan myös myönteistä kehitystä. Yli puolet (58% vastaajista) on vähintäänkin melko tyytyväinen seksielämäänsä. Lähes joka kymmenes ilmoittaa olevansa seksuaalisesti aktiivisempi ja joka kahdeksas tuntee itsensä aiempaa seksikkäämmäksi.

Noin joka neljäs vastaajista ilmoittaa seksielämänsä muuttuneen aiempaa paremmaksi, mutta vastaavasti sama määrä kokee sen muuttuneen aiempaa huonommaksi. Ensimmäisen kerran seksiä harrastetaan keskimäärin 1-2 kuukauden kuluttua vauvan syntymästä. Kokemus on lähes puolelle pettymys, neljä kymmenestä ilmoittaa seksin olleen huonompaa kuin aiemmin.

Yleisin konsti herättää uinuvat halut on koskettelu ja läheisyys. Kahdenkeskistä aikaa nipistetään lasten mentyä nukkumaan tai järjestämällä lapset hoitoon illaksi tai viikonlopuksi.

Vaikka sattuman kaupalla seksiä

Kliininen seksologi Tarja Sandberg Väestöliitosta neuvoo Vauva-lehdessä vanhempia antamaan palautumiselle ja sopeutumiselle aikaa, mutta varoittaa hautaamasta haluja kokonaan vaippavuoren alle. Muuttunut elämäntilanne ja arjen realiteetit voivat osaltaan hiivuttaa haluja. Vauvan syntymän jälkeen seksi onkin paljolti sattumapeliä: vauvan pitäisi nukkua, kummankin jaksaa ja haluta ja olla ylipäätään kotona samaan aikaan.

”Synnytyksen jälkeen seksihalut voivat olla kateissa kuukausia. Vaikkei yhdyntä innostaisi, kosketusta ja läheisyyttä kannattaa pitää yllä. Usein halutkin heräävät pikkuhiljaa. Tärkeää olisi opetella nauttimaan seksuaalisuudesta sellaisena kuin se kunakin hetkenä onnistuu”, Sandberg muistuttaa. ”Kumppanille pitää kertoa omista tunteista, toiveista, tarpeista ja odotuksista. Tärkeää on myös se, että voi sanoa ei, jos siltä tuntuu.”

Jos jää vain odottelemaan, että seksihalut heräävät, voi joutua elämään lopun ikänsä ilman seksiä. ”Vauvaperheessä on turha toivoa, että seksi olisi spontaania tyyliin ’toinen tulee ja repii vaatteet päältä’. Yhteiset hetket on usein sovittava hyvissä ajoin etukäteen, mikä parhaimmillaan vain parantaa seksiä.”

Kolikossa on myös toinen puoli. ”Synnytyksen jälkeen monen naisen aistillisuus lisääntyy, vanhemmat ovat onnellisia ja ylpeitä lapsestaan ja heidän itsevarmuutensa lisääntyy, mistä on hyötyä myös rakastellessa. Seksin arvostus nousee entistä korkeampaan kurssiin, kun sitä ei voi harrastaa koska vain.”

Teksti: Vauva-lehti (juttu kokonaisuudessaan Vauva-lehden numerossa 6/08)

Kuvat: Futureimagebank

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.