Mainos

Väsymystutka poliisin avuksi?

Liikenneturvallisuuden uusin uhka on kuljettajan vireystila, uskoo liikkuvan poliisin päällikkö Kari Rantala.

Rantalan mukaan on välttämätöntä, että ajonopeutta valvotaan ja oikeat ajonopeudet hallitaan, mutta oikean ajonopeuden varjoon ei saa jäädä muita liikenteen ongelmia.

- Väsymys vaivaa tämän päivän yhteiskuntaa tien päällä. Se on nostettava yhdeksi aiheeksi liikenteen ongelmista keskusteltaessa.

Rantalan mukaan poliisilla on yhdessä yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa kehitteillä erilaisia työkaluja vireystason arvioimiseen.

- Väsymystutkaa emme ole vielä onnistuneet kehittämään, mutta kehitys on menossa siihen suuntaan. Meillä on ollut kokeiltavana erilaisia laitteita, joilla kuljettajan vireystilaa voisi arvioida, Rantala kertoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen sanoo, että virkeänä lähteminen liikenteeseen, tauottaminen ja oikea ajosuunnittelu ovat ajamisen turvallisuudelle välttämättömiä.

Suomeen ajoterveyden arviointikeskus?

Myös kuljettajan ajoterveys on erittäin tärkeä turvallisuuden tae. Nykyisellään vastuu kuljettajien terveydentilan tarkkailusta on etupäässä poliisilla tien päällä.

- Suomessahan lääkärillä on ilmoitusvelvollisuus poliisille, oli potilas vastaanotolla millä asialla hyvänsä, jos ilmenee, että ajokortin haltijan terveysvaatimukset eivät täyty.

Liikenneturva on ehdottanut ajoterveyden arviointikeskuksien perustamista, joissa asiantuntijat voisivat seuloa ajokyvyttömiä pois auton ratista.

Sekä Rantala ja Tarvainen pitävät liikenteen valvontaa välttämättömänä. Tarvainen huomauttaa, että Suomi on heikentänyt sijoitustaan 5-6 sijasta parissa vuodessa sijaan 11 eurooppalaisilla turvallisuusmittareilla arvioituna.

- Liikenteessä on oltava tarpeeksi valvontaa, sillä pidetään kasassa koko ajoturvallisuuden paketti. Eivät ihmiset noudata niitä sääntöjä ja rajoituksia, jos niitä ei valvota.

Rantala muistuttaa, että auton tekniset ominaisuudet eivät auta, jos kuljettaja ei pysty ennakoimaan ja tunnistamaan vaihtuvia ajotilanteita ja säänmuutoksia ja sovita ajotapaansa sen mukaan.

(MTV3)

Katso liikkuvan poliisin Kari Rantalan ja Liikenneturvan toimitusjohtajan Anna-Liisa Tarvaisen haastattelu: (Huomenta Suomi 4.4.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.