Varrentaminen voi pelastaa ränsistyneen puun

Turun kongressikeskuksessa 22.-25.3. järjestettävillä Puutarhan Kevät -messuilla on mahdollisuus varrennuttaa puita. Varrentaminen merkitsee sitä, että tiettyä lajiketta oleva oksa siirretään toiseen puuhun jatkamaan kasvuaan.

Messujen näyttelypäällikön, hortnomi Sven Engblomin mukaan varttaminen, eli varrentaminen on erinomainen tapa pelastaa vanhat, ränsistyneet ja jopa kuolemaisillaan olevat puut.

– Ränsistyneestä, huonokuntoisesta puusta voidaan tehdä uusi, tuoreempi puu varrentamalla. Uuteen puun perusrunkoon varrennetaan vanhan puun oksa, joka alkaa sitten kasvaa, Engblom kertoo.

Engblom korostaa että vaikka amatöörikin voi periaatteessa suorittaa varrentamisen itse kotona, on helpompaa että ammattilainen hoitaa tehtävän.

– Amatöörillä onnistumisprosentti varttamista tehtäessä on pienempi. Sataprosenttisesti onnistuneen lopputuloksen saamiseksi kannattaa antaa ammattilaisen hoitaa varttaminen. Toisaalta Puutarhan kevät- messuilla tätä taitoa on myös mahdollista oppia, Engblom lisää.

Hortnomi Engblom korostaa vielä lopuksi että oikea aika varrennuttaa puu on kevään aikana kun oksat ovat talven jäljiltä yhä lepotilassa.

– Puut tulisi varttaa maaliskuun ja kesäkuun alun välillä, ennen kuin oksiin puhkeavat kukat, Engblom lopettaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja