Mainos

Varkaat veivät satoja munia lintujen pesistä

Kolme munavarasta ehti kahmia muovikasseihinsa lähes viisisataa pesivien lintujen munaa eilisiltana Hyvinkään Ridasjärvellä ennen kuin poliisi saatiin hätiin.

Varkaat, yksi nainen ja kaksi miestä, asuvat Hyvinkäällä ja ovat kotoisin Kaukoidästä. Ympäristöministeriö sekä lintuharrastajapiirit eivät ole aikaisemmin kuulleet vastaavanlaisesta munienkeruusta ruuaksi.

Hyvinkään lintutieteellisen yhdistyksen jäsenet veivät munat takaisin pesiin vielä illan aikana, mutta he pitävät epätodennäköisenä pesinnän onnistumista. Hyvinkääläinen lintuharrastaja keksi munarosvot Ridasjärven lintutornista. Hänen huomionsa kiinnittyi vastarannan touhuihin, kun kumiveneellä liikkuneet ryöstäjät menivät ryteikköjä pitkin ja kävivät vesilintujen pesillä.

Hätiin pelastuslaitoksen veneellä saapuneille poliiseille varkaat kertoivat keräilevänsä vesikasveja. Poliisit löysivät kuitenkin heidän veneestään kolme muovikassillista erilaisia munia. Varkaat otettiin kiinni ja munat valokuvattiin.

Osissa munista oli jo sikiöt

Hyvinkääläisten lintuharrastajien venekunta ryhtyi hetimmiten palauttamaan munia pesiin, niiden ollessa vielä lämpimiä. -Käärimme ne vaatteisiin ja sijoitimme pesiin 2-3 munaa, kertoo mukana ollut JukkaTanner. Hän pitää erittäin epätodennäköisenä, että pesintä enää onnistuisi.

Monissa munista oli jo sikiöt tai ne olivat eri kehitysvaiheissa. Osa munista oli pitkälle haudottuja ja osa juuri munittuja. Munia oli kaikkiaan 447. Suurin osa eli 410 oli naurulokin munia. Lisäksi lintuharrastajat tunnistivat 6 kalatiiran, 12 nokikanan, 8 punasotkan ja 8 silkkiuikun munaa. Kolmen pienehkön munan uskotaan olevan härkälinnun munia. -Uikkujen munien määritteleminen on äärimmäisen vaikeaa, joten emme voi olla varmoja, Tanner sanoi.

Rosvoista havaintoja ennenkin

Ridasjärven pesintää selvittänyt ja siellä vuosien mittaan lintuja rengastanut Tanner pitää ainutkertaisena lintujen munien keräämistä ravinnoksi. -Lokkiyhdyskuntia on toki hävitetty, mutta silloin on todella ollut kysymys tuhosta.

Hänen mukaansa Hyvinkään lintutieteellisellä yhdistyksellä on muutaman vuoden takaa havainto henkilöstä seisomassa rannalla muovikassit kädessä. -Viitteitä on, ettei tämä ole ensimmäinen kerta, kun varkaissa on käyty. Munia on selittämättömästi kadonnut, vaikka siihen voi toki olla muitakin syitä, kuten varislinnut tai maapedot, Tanner miettii.

Komisario Jyrki Aho Hyvinkään poliisista kertoo, että osa Ridasjärvellä majailevista linnuista on luonnonsuojelulain ja osa metsästyslain perustein suojeltuja. -Sitä paitsi pesintä on aina suojeltua, Aho sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.