Varkaat seuraavat sinua myös sosiaalisessa mediassa – suojaa koti fiksusti!

Kaukana ovat ne ajat, kun kotoa lähtiessä laitettiin harja ovelle merkiksi siitä, ettei olla kotona. Nykypäivänä koti suojataan murroilta hälytyslaitteiden lisäksi muun muassa pitämällä pihapiiri asutun näköisenä.

Varkaiden luulisi liikkuvan yöaikaan, mutta todellisuudessa yleisintä on joutua murron kohteeksi päivällä, kun talon väki on koulussa ja töissä. Tällä hetkellä Suomessa tehdään noin 6 000 kotimurtoa vuodessa.

Vastoin yleistä luuloa varkaat harvoin vievät suurta ja kallista elektroniikkaa, kuten taulutelevisioita tai tietokoneita. Tavarat, jotka on helppo ja nopea ottaa mukaan ovat suosittuja, kuten pienelektroniikka, luottokortit ja perintöesineet.

Suojaa koti varkailta

– Pidä ovi lukittuna varmuuslukon avulla ja takalukossa aina, kun et ole kotona.

– Kun muutat uuteen kotiin sarjoita lukko uudelleen – et voi koskaan tietää, kuinka monta avainta lukkoon on teetetty ja kuka ne omistaa.

– Tee palvelus myös naapureille ja kiinnitä huomiota kutsumattomiin vieraisiin. Esimerkiksi kerrostaloissa vorot käyvät vierailulla järjestelmällisesti.

– Tutustu naapureihisi ja kerro heille, milloin olet esimerkiksi viettämässä lomaa. Sopikaa yhdessä pitävänne huolta kutsumattomien vieraiden seuraamisesta.

– Älä jätä puhelinvastaajaan viestiä, että olet lomalla, sillä se on suora tervetulotoivotus varkaille.

– Muista olla huolellinen myös sosiaalisessa mediassa kertomastasi: Useassa tapauksessa murron kohteeksi joutunut on hehkuttanut lomamatkaansa Facebookissa, josta varkaiden on ollut helppo seurata tilannetta.

– Pidä koti asutun näköisenä myös silloin, kun et ole kotona: Esimerkiksi olohuoneeseen jätetyt valot voivat huijata voroa luulemaan, että olette kotona.

– Palohälyttimen lisäksi koti kannattaa suojata varashälyttimen avulla: samalla alueella tehdyissä murroissa yleensä hälyttimellä varustetut on jätetty rauhaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja