Mainos

Varkaat iskivät luottamuksellisiin tietoihin Kuopiossa

Varkaat veivät keskuspalvelimen ja työntekijöiden tietokoneiden keskusyksikköjä Pohjois-Savon Työvoima- ja elinkeinokeskuksesta Kuopiossa viime yönä. Varastetut laitteet sisältävät TE-keskuksen maaseutuosaston asiakkaiden tietoja, joista ilmenee mm. henkilötunnus ja pankkiyhteys. Keskuksen johtajan Jaakko Kekonin mukaan laitteissa on jopa 2000 asiakkaan tiedot.

Määrä ei ollut vielä tiistaina selvillä, sillä mm. sama pankkitili voi esiintyä useammassa yhteydessä. Lisäksi varkaiden haltuun joutui lukuisia rekistereitä, joista ei kuitenkaan ole hyötyä väärinkäyttäjille. Kekoni korostaa, ettei tietoja voi lukea suoraan, eikä niitä saa helposti koneista ulos mm. erilaisten palomuurien takia.

-Asiantuntijoiden mukaan tietojen väärinkäyttö on vaikeaa, eikä se ole todennäköistä, Kekoni sanoi. Hän kuitenkin arvioi, että kyseessä oli ammattilaisten tekemä tilaustyö.

Murto autohallin kautta

TE-keskus sijaitsee Kuopion keskustassa Käsityökadulla kahdessa rakennuksessa. Murtautujat tunkeutuivat sisään Leonia-pankin autohallin kautta. Rikos tuli ilmi aamuseitsemältä työntekijöiden tullessa töihin. Maaseutuosasto sijaitsee samassa talossa Leonia-pankin kanssa. Ilmeisesti ovissa olleiden titteli- ja nimikylttien perusteella varkaat osasivat etsiytyä juuri maaseutuosaston tietokoneiden luo.

Samoissa tiloissa oli mm. avaamattomissa laatikoissa olleita tuliteriä tietokoneita, mutta niihin ei ollut koskettu. Vieraiden mukana katosi yksi serveri ja neljä keskusyksikköä. Mitään muuta työtiloista ei kadonnut. TE-keskus ilmoitti murrosta julkisuuteen myöhään iltapäivällä varoittaakseen asiakkaita, joiden tietoja on joutunut asiattomien haltuun.

Kekonin mukaan keskus ryhtyi heti aamulla turvaaviin toimenpiteisiin ehkäistäkseen tietojen väärinkäytön mahdollisuuden. Keskiviikkona TE-keskus lähettää kirjallisen ilmoituksen asiakkaille, joille annetaan myös ohjeet turvaavista menettelyistä. Kuopion rikospoliisi tutkii murtoa.

Kuopion tietomurron taustalla voi olla jopa kansainvälinen vakoilu tai entistä tehokkaamman eu-tukihuijauksen valmistelu.

Tietoja on vaikea käyttää, mutta jos se onnistuu, aukeaa mahdollisuus jopa miljoonien EU-tukihuijauksiin. Tutkimuksissa on rikospoliisin ohella tiiviisti mukana myös Suojelupoliisi. Tämä viittaa siihen, että tiedonhankita voi olla jopa osa kansainvälistä vakoilua.

Kuuntelulaitteita ja vakoilua


Pohjois-savolaiseen yritykseen iski yhtaikaa useita hakkereita reilut pari kuukautta sitten. Kun asiaa tutkittiin, yrityksen tiloista löytyi myös kymmenkunta kätkettyä kuuntelulaitetta, joiden avulla yhtiön sisäisiä luottamuksellisia keskusteluja voitiin kuunnella jopa kilometrin päässä talon ulkopuolella.

Suojelupoliisi kiinnostui tästä tapauksesta sen vakoiluluonteen takia jo alusta pitäen ja nyt Supon kiinnostus vain kasvaa, kun näiden kahden tietovarkauden välillä on muitakin tutkinnallisista syistä salassa pidettäviä yhtäläisyyksiä.

Huomenna lähetetään parille tuhannelle maanviljelijälle Pohjois-Savossa kirjalliset ohjeet siitä, pitääkö heidän esimerkiksi lopettaa kokonaan TE-kskukselle ilmoittamansa ja nyt myös rikollisten tietoon tulleet pankkitilit.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.