Mainos

Vapaa-ajattelijoita epäillään jumalanpilkasta

Järjestön lehdessä ja internetsivuilla julkaistuissa pilakuvissa kritisoidaan kristinuskon voimakasta asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Vapaa-ajattelijoita epäillään kiihotuksesta kansanryhmää vastaan sekä uskonrauhan rikkomisesta eli kansankielellä jumalanpilkasta. Syynä ovat järjestön lehdessä ja internetsivuilla julkaistut pilakuvat. Tutkintapyynnön Helsingin poliisille jätti yksityishenkilö.

Tietokirjailija Osmo Tammisalon piirtämissä 23 kuvassa kritisoidaan kristinuskon voimakasta asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Esitutkinta on verrattavissa Suomen Sisun julkaisemiin Muhammed-pilakuviin.

- Uskon, että nytkään ei nosteta syytettä. Ensinnäkin olisi aika outo tulkinta, jos kaikki kristityt laskettaisiin kansanryhmäksi. Yleensä sillä tarkoitetaan marginaalista vähemmistöryhmää, kuten mustalaisia tai maahanmuuttajia. Uskonrauhan rikkominen eli jumalanpilkka taas voidaan kyseenalaistaa sillä, että voiko pilkata sellaista, mitä ei ole, sanoo Vapaa-ajattelijoitten tiedottaja Petri Karisma.

Hän poistaisi laista koko pykälän uskonrauhan rikkomisesta.

- Sen myötä valtio haluaa suojella jotain tiettyä jumalaa, kristittyä jumalaa. Suomi ei siis ole uskonnoton, vaikka maan pitäisi olla tasa-arvoinen. Pykälä ei sovi nykyiseen, moniarvoiseen yhteiskuntaan, Karisma huomauttaa.

Pykälää on yritetty kumota eduskunnassa vuosina 1914, -17, -65, -70 ja -98.

Karisman mukaan esitutkinta liittyy Muhammad-kohuun, sillä kummassakin on yritetty vähentää uskontoihin kohdistuvaa kritiikkiä. Kuvat pysyvät Vapaa-ajattelijoitten nettisivuilla ainakin toistaiseksi.

Tammisalon vuonna 1997 piirtämiä kuvia on esitelty ainakin Helsingin Sanomissa, Demarissa ja Yleisradion Ajankohtainen kakkonen -ohjelmassa. Aiemmin esitutkintapyyntöä ei ollut esitetty.

- Jos kuvista nostettaisiin syyte, samalla pitäisi syyttää myös valtakunnan päälehtiä ja Yleisradiota. Olen huvittunut, että asiaa edes tutkitaan, Tammisalo kommentoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.