Mainos

Vapaa-aika nielee rahaa lapsiperheissä

Vapaa-aika vie yllättävän paljon rahaa lapsiperheissä. Kelan Perhepiirissä-tutkimuksen mukaan kahden huoltajan lapsiperheessä rahaa kuluu runsaasti liikenteeseen, vaatteisiin ja vapaa-aikaan.

- Vapaa-aika vie suurin piirtein yhtä paljon lapsiperheiden kulutuksesta kuin asuminen, noin 30 prosenttia. Tällöin vapaa-aikaa lasketaan mukaan liikenne- ja matkustusmenot sekä vapaa-ajan palvelut ja vapaa-ajan välineet, kertoo erikoistutkija Mikko Niemelä Kelan tutkimusosastosta.

Perinteisten välttämättömyyksien lisäksi nämä näyttävät olevan nykyajan lapsiperheille tämän päivän välttämättömiä kulutuskohteita. Esimerkiksi liikenne ja matkustus vie lapsiperheiden kulutusmenoista noin 20 prosenttia, vapaa-ajan palvelut ja välineet 10 prosenttia.

- Liikenne on aika iso menoerä lapsiperheille nykyään. Perheet tarvitsevat henkilöautoa usein liikkumiseen paikasta toiseen.

Erityisesti hyvätuloiset lapsiperheet käyttävät vapaa-aikaan ja kodin ulkopuolisiin aktiviteetteihin entistä enemmän rahaa.

- Hyvätuloiset saattavat kuluttaa viisikin kertaa enemmän vapaa-aikaan kuin pienituloiset.

Mummot ja vaarit tukevat taloudellisesti

Isovanhemmista on tullut monelle lapsiperheelle tärkeä taloudellinen tukija.Tutkijoiden mukaan viitteitä löytyy siitä, että erityisesti viime laman jälkeen monista isovanhemmista on tullut lapsiperheille jonkinlainen vararahasto.

Sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta kertoo, että nykyisovanhemmilla on aikaisemmista sukupolvista poiketen nyt myös, mistä antaa:

- Lapsiperheiden tulotaso ei ole kohentunut ihan samassa suhteessa kuin vähän vanhempien ikäluokkien. Isovanhemmille puolestaan on saattanut kertyä vaurautta ihan eri tavalla kuin aikaisemmilla sukupolvilla, joten he mielellään avustavat.Heiltä voi olla myös helpompi pyytää, eikä avun pyytämistä hävetä samalla tavalla kuin ennen.

- Toisaalta lapsiperheet kuluttavat yhä enemmän. Aikuiset haluavat antaa lapsille paljon materiaalista hyvää, ja lapset ovat monella tapaa perheiden keskipisteitä.

Väestöliiton Pari & Perhe -lehden mukaan isovanhempien tarjoamaan taloudelliseen tukeen saattaa liittyä myös ristiriitaisia tunteita, kun mummi tai ukki odottaa, että rahallisella avulla saa oikeuden myös vaikuttaa perheen kulutustottumuuksiin.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.