Mainos

Vankeustuomiot seksistä 1-4 vuoden ikäisten lasten nähden kumottiin

Korkein oikeus (KKO) on kumonnut pienten lastensa nähden seksiä harrastaneiden vanhempien vankeustuomiot. Oikeuden mukaan olisi tarvittu näyttöä siitä, että tavoitteena oli saada seksuaalista kiihotusta tai tyydytystä lasten läsnäolosta.

Rikoksen tunnusmerkistö ei KKO:n mukaan täyty vain sillä, että tosiasiallinen toiminta oli seksuaalista ja että sen seuraukset olivat omiaan vahingoittamaan lasten kehitystä.

Syyttäjä vaati vanhemmille tuomiota neljästä törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Syytteen mukaan vanhemmat olivat olleet lukuisia kertoja keskenään sukupuoliyhteydessä ja muussa seksuaalisessa kanssakäymisessä siten, että heidän neljä lastaan olivat olleet läsnä ja nähneet vanhempiensa aktit. Aikuiset harrastivat seksiä myös perheen saunoessa.

Kukin lapsista oli ollut 1-4 vuoden ikäinen todistaessaan seksiä.

Asiantuntijalääkärit todistivat, että lasten käyttäytymisessä oli ilmennyt huostaanottojen jälkeen seksuaalissävytteisiä piirteitä, jotka olivat liittyneet muun muassa penikseen ja itsetyydytykseen. Käytös ei lääkäreiden mielestä kuulunut senikäisten lasten normaaliin kehitykseen.

Vahingonkorvausta 5 000 euroa

Hovioikeuden mielestä vanhemmat olisi pitänyt tuomita ehdottomaan vankeuteen, vaikka heidän ei edes väitetty havitelleen seksuaalista kiihotusta tai tyydytystä yleisön läsnäolosta. Hovioikeus totesi, että vanhempien täytyi ymmärtää, että altistamalla lapset näkemään seksipuuhiaan he vahingoittivat lastensa tulevaa kehitystä.

Yksi hovioikeuden jäsenistä oli eri mieltä ja katsoi, että vaikka syytteessä kuvattu menettely oli paheksuttavaa ja vahingollista lapsille, teko ei täyttänyt lain vaatimuksia rangaistavasta teosta.

Vanhemmat olivat perustelleet toimintaansa sillä, että perhe vietti irtolaiselämää ja asui ahtaasti. He itse kertoivat oikeudessa, että perheessä oli myös alkoholi- ja väkivaltaongelmia.

Korkein oikeus piti ennallaan vahingonkorvausvaatimukset. Vanhemmat joutuvat maksamaan kullekin lapselle 5000 euroa.

Yksi korkeimman oikeuden jäsenistä oli tuomion lievennyksestä eri mieltä. Hänen mielestään vanhempien teot olivat seksuaalisia ja lapset joutuivat niiden kohteiksi, eivät pelkästään katselijoiksi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.