Mainos

Vanhustenhuolto huonolaatuista - yksityinen hoito selvästi parempaa

Vain joka kymmenes vanhustenhuollon laitos täyttää hyvän hoidon laatukriteerit. Valvontavirasto Valvira ryhtyy tehovalvomaan 190:ä yksikköä, joista se löysi eniten puutteita.

Valviran selvityksestä käy ilmi, että yksityisen sektorin laitokset pärjäsivät julkisia paremmin kaikilla hyvän hoidon laatukriteereillä.

Tarkastelluista vanhustenhuollon yksiköistä vain 12 prosenttia täytti kaikki yksiköille asetetut kriteerit. Yleisimmin ilmennyt puute oli liian pitkä tauko ilta- ja aamuruokailujen välillä.

Huonoimpia yksiköitä oli 70. Näistä enemmistö (63) oli julkisen sektorin laitoksia.

Yksityisellä sektorilla pätevämpää henkilökuntaa

Yksityisessä vanhustenhuollossa korostuu etukäteisvalvonta. Julkisen sektorin vanhustenhuollon yksiköiltä etukäteisvalvontaa ei vaadita samalla tavoin. Julkisten laitosten ei esimerkiksi tarvitse tehdä vuosittaista toimintakertomusta aluehallintovirastolle.

Ennakoiva valvonta, esimerkiksi omavalvontasuunnitelmat, parantaisivat Valviran näkemyksen mukaan vanhustenhuollon laatua myös julkisella sektorilla.

Julkisissa vanhustenhuollon laitoksissa henkilökunnalta puuttuu tehtävään vaativa kelpoisuus useammin kuin yksityisellä sektorilla. Taustalla saattaa olla se, että runsas neljännes julkisen sektorin hoitolaitoksista on vanhainkoteja, kun taas yksityissektorin laitoksista vain kolme prosenttia on niitä.

Suurin osa vanhainkodeista on vanhoja laitoksia, joita perustettaessa henkilökunnan kelpoisuusvaatimuksia ei vielä ollut.

Julkisissa vanhainkodeissa ja muissa yksiköissä hoidetaan useammin huonokuntoisia vanhuksia kuin yksityisissä.

Valviran ja aluehallintovirastojen selvityksessä oli mukana hieman yli 1 200 ympärivuorokautista hoitoa antavaa julkisen ja yksityisen sektorin yksikköä. Näissä asuu vajaat 40 000 ihmistä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.