Mainos

Vanhempi, muista hankkia lapselle oma passi ja varaudu jonoihin

Juhannuksen jälkeen lapset eivät voi enää matkustaa vanhempiensa passilla. 26.6. alkaen jokaisella, myös lapsella, on oltava oma passi.

Jos nyt kuitenkin syystä tai toisesta on päätynyt ulkomaille passilla, johon on merkitty myös lapsi, ja paluu on vasta juhannuksen jälkeen, eikä lapsella ole omaa passia, ei tarvitse panikoida.

- Suomeen pääse aina. Ei voi käydä niin, että lapsen joutuisi jättämään ulkomaille. Takaisinpäin pääsee aina, vakuuttaa päivystävä komisario Jussi Huhtela Helsingin poliisista.

Erityisesti Helsingissä on ollut lupapalveluissa pahoja ruuhkia, ja passihakemuksen jättämistä on joutunut jonottamaan useita tunteja. Huhtala ei osaa arvioida, pahentaako lasten omien passien tarve ruuhkia lupapisteissä.

- Kyllä se voi vaikuttaa ruuhkiin. Kannattaa olla hyvissä ajoin ennen matkaa liikkeellä ja varata siihen jonottamiseen kunnolla aikaa.

Ovella kolkutteleva kesälomamatka ja mahdollisesti uutena tuleva tieto lapsen passitarpeesta voi Huhtalan muukaan lisätä ruuhkia myös pika- ja expresspassipalveluissa, joista passin saa yhden–kolmen päivän varoitusajalla.

- Kyllä tämä varmasti pikapassien määrää tulee lisäämään. Kokemukseni mukaan pikapassiproblematiikka on kuitenkin hieman erilainen. Pikapassin tarpeeseen havahdutaan usein illalla. Se ei ole niin paljon 8–16 hommaa kuin tavalliset passit.

Vaatimus lasten omista passeista perustuu EU:n uuteen passiasetukseen. Suomessa myönnettiin vielä elokuussa 2006 passeja, joihin vanhempien lisäksi voitiin merkitä myös lapset. Nämä passit ovat edelleen voimassa, mutta vain ensisijainen haltija eli vanhempi saa käyttää niitä.

Pääkaupunkiseudulla ilman ajanvarausta passihakemuksen voi jättää vain Pasilan tai Tikkurilan asemalle. Muissa lupapalvelupisteissä verkossa varattavat ajat vaihtelevat ensi viikosta heinäkuun lopulle.

Poliisi pyrkii purkamaan ruuhkaa avaamalla heinäkuun alussa väliaikaisen lupapalvelutoimipisteen Malmin poliisitalolle.

Pika- ja expresspassin saa tavallista passia nopeammin, mutta ne ovat myös kalliimpia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.