Mainos

Vanhanen uusii passinsa Tshekin tietovuodon vuoksi

Valtioneuvoston turvallisuusyksikkö ei kehota Suomen ulkopoliittista johtoa uusimaan passejaan Prahan kokoukseen liittyneen tietovuodon vuoksi. Turvallisuusjohtaja Timo Härkösen mielestä passinnumerojen mahdollinen joutuminen ulkopuolisten käsiin ei ole sellainen uhka, että passit olisi vaihdettava. Yksikkö vastaa presidentin ja ministereiden turvallisuudesta.

Härkönen toteaa, että passinvaihto on henkilön itsensä harkittavissa. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kertoi Kiinan-matkallaan, että hän uusii passinsa mahdollisimman pian.

- Jo silloin kun kuulin siitä, niin annoin ohjeen, että jos aidosti numero on joidenkin tiedossa, niin passi vaihdetaan. Tämä on valitettava tietovuoto, mutta ei sinällään aiheuta mitään akuuttia ongelmaa. Passin numerolla itsessään ei paljon tee, mutta saattaa olla, että joku keksii sille jotakin väärinkäyttöä, kommentoi Vanhanen.

Suomen valtiojohdon lentotiedot ja passinnumerot löytyivät viime viikon lopulla prahalaisen hotellin yleisökoneelta. STT:n saamassa aineistossa on muun muassa presidentti Tarja Halosen ja pääministeri Vanhasen ja ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) sekä monien EU-johtajien tietoja. Noin 200 nimeä käsittävä lista on peräisin kuun alussa Prahassa pidetystä EU-USA-huippukokouksesta.

Koneen listalta löytyi myös kahden suomalaisen turvamiehen nimet passinnumeroineen. Suojelupoliisista kerrotaan, ettei se aio vaihdattaa näitä passeja.

Vuodosta voi seurata isot sakot

Tshekissä viranomaiset ovat aloittamassa tietovuodon tutkimukset. Paikallisten lehtitietojen mukaan Tshekin tietosuojavirasto epäilee, että maan tietosuojalakeja on rikottu. Viraston mukaan vuotaneessa materiaalissa olleet tiedot poliitikkojen veriryhmistä ja allergioista ovat sellaista "arkaluontoista informaatiota", jota pitäisi suojata muita tietoja tiukemmin.

Suomalaispoliitikoista tiedostossa ei ollut terveystietoja. Monesta muusta poliitikosta näitä tietoja puolestaan löytyi.

Pahimmillaan vuodosta vastuulliselle voi tshekkiläisarvioiden mukaan ropsahtaa 370 000 euron suuruiset sakot.

Tshekkiläisviranomaiset pahoittelivat jo perjantaina tietovuotoa. Tuolloin EU-puheenjohtajamaa piti vuodon syynä inhimillistä virhettä. Tänään hallitus julkaisi pahoittelunsa myös omilla internetsivuillaan.

Suomessa suojelupoliisi pitää huolestuttavana, että julkiselta koneelta löytyy tällaisia tietoja.

(MTV3-STT-APA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.