Pääministeri Matti Vanhanen peräsi Pohjoismaiden suurimmassa viestintäalan tapahtumassa Mediapäivillä oikeuttaan yksityisyyteensä.
Vanhaselta kysyttiin Mediapäivillä Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, mistä asioistaan hänen yksityiselämässään saa kertoa. Vanhasen mukaan tiedot halonhakkuusta ja raittudesta ovat kertoneet hänen persoonastaan, mutta seurustelusuhteen etenemisestä hän ei sallisi kirjoitettavan.
- Se, miten seurustelun eri vaiheissa kerron tunteistani ei ole yleisesti merkittävää, Vanhanen linjasi. Samalla Vanhanen tarkensi, ettei hän kerro tällaisista asioista edes ystävilleen.
Vanhanen kielsi valehtelun
Pääministeri Vanhaselta kysyttiin myös, miksi hän valehteli siitä, missä hän alunperin tapasi Susan Ruususen (ent. Kuronen).
|
- Väite, että olisin valehdellut perustuu lauseen mittaiseen vastaukseen, jossa en mielestäni edes ottanut kantaa siihen, miten olemme tutustuneet, Vanhanen väisti kysymyksen.
Vanhanen sen sijaan korjasi kirjoituksia nykyisen suhteensa alkamisesta.
- Tämänhetkisestä suhteesta kerrottu tieto, missä olemme tavanneet, on puutaheinää, nauroi Vanhanen. Pääministeri ei kuitenkaan halunnut kertoa, missä pari oikeasti tapasi.
Hyväntuulinen Vanhanen heitti haastattelussa pallon medialle.
- Kertokaa, miten tällaisen pääministeripoikamiehen tulisi seurustella, murjaisi Vanhanen.
Rakastelutavoillani ei ole yhteiskunnallista merkitystä
– Tiedän että yksityisyyden suojani on kapeampi kuin muilla ihmisillä, mutta jossain se täytyy olla, Vanhanen jatkoi purinaansa helmikuisesta oikeudenkäynnistään.
Pääministeriä tuntui erityisesti kismittävän se, että kustantaja oli lähettänyt Ruususelle kysymyslistan.
– Listalla oli muun muassa rakastelutapani, lasteni keskinäiset suhteet ja yksityisasuntoni turvallisuusjärjestelmät. Tällä haettiin teokseen sisältöä, millään näistä ei ole mielestäni yhteiskunnallista merkitystä.
– Oikeudenkäynnissäni tuli myös ilmi, että kirjoittajalle oli tarjottu 30 000 euron palkkiota teoksesta, tosin myöhemmin se muuttui provisioksi.
– Kuuluuko journalismiin tietojen ostaminen tällä tavalla? Vanhanen kysyi Kaleva-lehden päätoimittaja Risto Uimoselta.
Vanhanen moittii shekkivihkojournalismin hyödyntäjiä
Pääministeri Vanhanen arvosteli mediaa shekkivihkojournalismin hyödyntämisestä. Vanhanen sanoi Mediapäivillä, että myös muut tiedotusvälineet käyttävät maksamalla hankittuja tietoja hyväkseen ja elävät siten eräänlaisessa symbioosissa kohulehdistön kanssa.
- Toiset tekevät likaisen työn, toiset valitsevat mitä käyttävät, Vanhanen moitti ja kehotti mediaa käymään asiasta eettistä keskustelua.
Paneeliin osallistunut Kalevan päätoimittaja Risto Uimonen kummasteli, miten muut tiedotusvälineet voisivat olla käyttämättä julkisia tietoja hyväkseen, tai edes tietää, milloin vihjepalkkioita on maksettu.
Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Martta Nieminen vuorostaan totesi aikojen muuttuneen - viisi vuotta sitten lehden politiikan toimituksen pöydällä tuskin olisi nähty Seiskaa tai Hymyä.
- Näitä lehtiä lainataan, jos niissä on uutisia poliitikoista, Nieminen totesi.
Vanhanen piti kiinni siitä, että sananvapauden ja yksityisyyden suojan raja on voitava määritellä. Hän ei kuitenkaan pystynyt ottamaan kantaa siihen, mentiinkö rajan yli Ilkka Kanervan tekstiviestijupakassa. Hän arveli silti, että median paine oli Kanervan erossa lopulta pienempi tekijä kuin ministerin omat teot ja puolueen sisällä syntynyt luottamuspula.
Pääministeri puolusti myös linjaansa, että hallituksen keskeneräisistä asioista ei pidä puhua julkisuudessa, koska linjan ulospäin on oltava yhtenäinen. Toisaalta hän myönsi, että medialla on kiinnostusta saada selville hallituksen hankkeita ja sisäisiä ristiriitoja.
Vanhanen kertoi myös, että oli yrittänyt viime metreille asti kieltäytyä tulemasta Mediapäiville, koska arveli esiintymisestään syntyvän vain lisää kiehuntaa
(MTV3)
Lue myös: