Mainos

Vanhanen: Kulttuuri siivittää menestykseen

Pääministeri Matti Vanhanen uskoo, että Suomen tulevan menestyksen avainsanoja ovat osaaminen, luovuus ja kulttuuri.

Ikaalisissa tänään puhuneen Matti Vanhasen mukaan taiteella ja kulttuurilla on yhä enemmän myös taloudellista merkitystä.

Sata-Häme soi -tapahtuman päätösjuhlassa puhunut Vanhanen korosti kulttuuriteollisuuteen liittyvää valtavaa taloudellista kasvupotentiaalia. Kansainvälisen kulttuuriteollisuuden arvo kasvoi vuosina 1993-1998 lähes nelinkertaiseksi, 95 miljardista dollarista 338 miljardiin dollariin. Yhdysvalloissa luovan tuotannon kasvu on viime vuosina ollut yli kaksinkertainen muuhun talouteen verrattuna.

- Luovuudella ja kulttuurilla on merkittävä rooli myös Suomen selviytymisstrategiassa, Vanhanen totesi Ikaalisissa.

Vanhasen käsityksen mukaan Suomi menettää jatkossakin teollisia työpaikkoja halvemman kustannustason maihin. Tulevaisuudessa olisi keskityttävä enemmissä määrin tuotannon arvoketjun niihin osiin, joissa vaaditaan korkeaa osaamista. Tällaisia ovat Vanhasen mukaan esimerkiksi suunnittelu, markkinointi, brändien luominen, rahoitus ja vaikkapa liikkeenjohto. Tärkeä rooli on myös kulttuurialojen viennillä.

- On opittava ymmärtämään, että ikaalislainen harmonikkaosaaminen ja kiteeläinen heavy-bändi ovat Suomelle tärkeitä vientituotteita siinä missä paperirullat tai metsäkoneet, painotti Vanhanen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.