Valvira sairaanhoitopiireille: Selvittäkää erikoissairaanhoitoon pääsyn tilanne

Koronapandemian vuoksi sairaanhoitopiireissä on jouduttu asettamaan kiireellinen hoito etusijalle.

Valvira pyytää seitsemältä sairaanhoitopiiriltä selvityksiä erikoissairaanhoitoon pääsyn tilanteesta. Valviran tiedotteen mukaan pitkään hoitoa odottaneiden potilaiden tilanne on huolestuttava. Selvityksiä pyydetään Etelä-Pohjanmaan, Helsingin ja Uudenmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Satakunnan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireiltä.

Valvira otti näiden sairaanhoitopiirien tilanteen selvitettäväkseen jo viime vuoden keväällä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seurantatietojen perusteella. Viime vuoden selvitystietojen perusteella kaikissa sairaanhoitopiireissä on ollut potilaita, jotka ovat odottaneet kiireetöntä erikoissairaanhoitoa terveydenhuoltolaissa säädettyjä enimmäisaikoja pidempään.

Tilanne ei ole korjaantunut lain edellyttämälle tasolle, vaikka sairaanhoitopiirit ovat asianmukaisesti sitä yrittäneet monin eri keinoin, kertoo Valvira.

Koronapandemia vaikeuttanut kiireetöntä hoitoa

Valvira ei kuitenkaan määrää sairaanhoitopiireille seuraamuksia, koska koronapandemian vuoksi erikoissairaanhoidossa on jouduttu turvaamaan ensisijaisesti kiireellistä hoitoa. Nyt sairaanhoitopiireiltä pyydetään uudet kattavat selvitykset kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsystä elokuun lopun tilanteen mukaisesti. Selvitysten määräaika on syyskuun 23. päivänä.

Valvira korostaa, että kiireettömään erikoissairaanhoitoon täytyy päästä heti, kun koronapandemiatilanne sen sallii. Hoitoa odottaville potilaille on myös tärkeää antaa selkeät toimintaohjeet siltä varalta, että heidän vointinsa huononee.

Porvoon sairaalan osasto jouduttiin sulkemaan hoitajapulan takia – johtava lääkäri ja hoitaja kertovat, mikä tilanne on 8:07
Porvoon sairaalan osasto jouduttiin sulkemaan hoitajapulan takia – johtava lääkäri ja hoitaja kertovat, mikä tilanne on.

Lue myös:

    Uusimmat