Mainos

Valvira: Emme ole rikostutkijoita valelääkärikohussa

Valviran ylijohtaja Marja-Liisa Partanen ei aio erota, eikä ota kantaa siihen selviääkö Valvira poliisitutkimuksesta puhtain paperein.

– En ole rikostutkija ja se on nyt poliisin tehtävä selvittää tämä asia. Me katsomme sitten mikä on tulos. Tämä aika on ollut meille erittäin raskasta, paineet ovat kovat ja muutakin olisi tehtävä kuin tutkia kahta valelääkäriä, sanoo Partanen MTV3:lle.

Se, että poliisi tutkii Valviran virkamiehiä virkavelvollisuuden rikkomisesta ei ole ylijohtajalle yllätys.

– Poliisin pitää tutkia myös viranomaisten toimintaa jos kaikki ei ole mennyt niin kuin on toivottu, lisää Partanen.

Sosiaali ja -terveysministeriön kansliapäällikkö Kari Välimäki puolustelee Valviraa ja sanoo, että Valvira on erittäin laadukas toimija niissä puitteissa, mitä on annettu. Resurssit ovat olleet tiukoilla ja tuottavuusohjelma on painanut päälle, mutta Valvira tekee erinomaista työtä ja hyvin vastuullisesti, vakuuttaa Välimäki.

Tutkinta tiukkenee

Jatkossa ulkomailla opiskelleiden lääkärien tutkintopaperit joutuvat entistä tarkempaan syyniin. Lääkintäneuvos Pirjo Pennanen sanoo, että tutkintaprosessia tiukennetaan siten, että jatkossa ei hyväksytä enää virallisesti oikeaksi todistettua jäljennöstä vaan vaaditaan alkuperäinen todistus. Lisäksi tarkistetaan todistuksen oikeellisuus yliopistosta.

– Muitakin uudistuksia tarvitaan ja kaikkiin tarvitaan myös lainsäädäntömuutoksia. Menossa on myös erillinen projekti, jossa selvitetään viimeisen 20 vuoden aikana Suomessa laillistettujen tutkintotodistusten oikeellisuus, sikäli kun tutkinto on saatu EU:n ja ETA:n ulkopuolella. Tällaisiä lääkäreitä on Suomen rekistereissä tällä hetkellä noin 750. Osa heistä voi kuitenkin olla jo muuttanut pois Suomesta, kertoo Pennanen.

Työtaakka painaa ja virheitä sattuu

Pennanen sanoo, että Pirkanmaan valelääkärin todistuksen aitoutta selvitettiin opetushallituksen kautta.

– Tutkintotodistus vaikutti aidolta, mutta silloin oli käynnissä tämän edellisvuotisen valelääkärin jupakan jälkeinen hyvin laaja tarkistuskierros, yli 100 000 terveydenhuollon alan ihmisen ammattipätevyyttä tarkastettiin työnantajien pyynnöstä puhelinsoittojen ja sähköpostikyselyjen perusteella. Siinä työtilanteessa, juuri tässä tapauksessa ei edetty eteenpäin. Jälkikäteen katsottuna toiminta oli väärä ja asiassa olisi pitänyt edetä pidemmälle, pahoittelee lääkintöneuvos Pennanen.

Helsingin poliisin talousrikosyksikkö aloitti tänään Valviran virkamiesten kuulustelut valelääkäritapauksessa. Kuulusteluissa on ollut aluksi yksi epäilty, mutta useita on tarkoitus kuulustella.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Eränen sanoo MTV3:lle, että tapaus on erikoinen ja epäilyjä pidetään varsin vakavina. Tutkinta kestää varmasti useita kuukausia, mutta on prioriteettilistan kärjessä, kertoo Eränen.

(MTV3)

Katso Saara Rantasen juttu (Seitsemän uutiset 17.11.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.