Valurauta-astia rakastaa rasvaa

Valurautaiset ruoanvalmistusastiat ovat pitkäikäisiä ja kestäviä. Valurautavanhukset kaipaavat aika ajoin pientä huoltoa.

Valurauta-astia
- on pitkäikäinen ja paranee vain vanhetessaan
- kestää korkeita lämpötiloja ja varaa erinomaisesti lämpöä.
- on loistava materiaali paistinpannulle ja valmistusastia ruskistamiseen, paistamiseen ja hauduttamiseen sekä rasvassa kypsentämiseen eli uppopaistoon.
- on useimmiten rasvapoltettu valmiiksi tehtaalla, joten se on heti käyttövalmis.

Valurauta-astioiden käytössä on syytä huomioida muutamia erityisen tärkeitä asioita:
- Valurauta-astioita ei saa pestä astianpesukoneessa.
- Älä käytä myöskään astianpesuainetta valurauta-astioiden puhdistamiseen.
- Valurauta-astia puhdistetaan käytön jälkeen pyyhkäisemällä talouspaperilla tai huuhtelemalla ja harjaamalla pelkällä kuumalla vedellä.
- Kuivaa astia huolellisesti, mieluiten lämpimällä keittolevyllä.
- Valurauta-astia kannattaa pyyhkäistä ruokaöljyllä puhdistuksen jälkeen.
- Älä säilytä valurauta-astiassa ruokaa.
- Säilytä astia kansi raollaan.

Kun valurauta-astia on pitkään käyttämättömänä tai "vanhus" alkaa jo haalistua ja ilmestyy kosteuden vaikutuksesta ruostepilkkuja, toistetaan rasvapoltto:
1. Pese astia pesuaineella ja hankaa ruoste pois hankaussienellä tai ruokasuolalla.
2. Huuhtele ja kuivaa hyvin.
3. Hiero astian sisäpintaan suolatonta sianihraa tai tavallista ruokaöljyä.
4. Käyttäessäsi sianihraa kuumenna astiaa uunissa 250 asteen lämmössä noin puoli tuntia. Jos käytät ruokaöljyä riittää lämpötilaksi 150 astetta, mutta astia saa olla uunissa 1-2 tuntia.
5. Pyyhi pois ylimääräinen rasva. Astia on jälleen käyttövalmis.

Lue myös:

    Uusimmat