Valtiovarainministeri Lintilä: Suhdanne ei ole heikentynyt niin paljon, että se vaikuttaisi budjettiin

Antti Rinteen (sd.) hallituksen ensimmäisen budjetin käsittely alkaa huomenna valtiovarainministeriön sisäisellä riihellä. Koko hallituksen varsinainen budjettiriihi käydään runsaan kuukauden kuluttua.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo, että taloussuhdanteet eivät ole heikentyneet niin dramaattisesti, että se vaikuttaisi valtion ensi vuoden budjettiin. Lintilä korostaa MTV Uutisten haastattelussa ennustettavuutta budjetin laatimisessa, kun maailmantaloudessa ajat ovat epävakaat.

– Kyllä meidän tehtävämme on luoda luottamusta ja ennustettavuutta kansalliseen talouspoliiikaan. Se tulee olemaan johtava ajatus budjetissa, sanoo Lintilä MTV Uutisille.

Lintilän mukaan ennustettavuus tarkoittaa käytännössä sitä, että hallitusohjelman toteuttamisessa pysytään tiukasti.

Lisäveronkevennyksiin ei ole varauduttu

Palkansaajien sosiaalivakuutusmaksut nousevat kilpailukykysopimuksen vuoksi ja Veronmaksajain keskusliitto on vaatinut noin puolen miljardin suuruisen loven kompensointia.

Valtiovarainministeri Lintilä sanoo, että hallitus ei ole varautunut muihin tuloveronkevennyksiin kuin 200 miljoonaan euroon pieni- ja keskituloisille korvaamaan muiden verojen korotuksia. Lintilä arvioi, että työttömyysvakuutusmaksujen puolella on kuitenkin jonkin verran laskuvaraa. Asiasta päättää loppukuusta Työllisyysrahaston hallitus, joka koostuu työnantaja- ja palkansaajajärjestöjen edustajista. 

Lintilän mukaan hallitus ei ole myöskään valmistautunut veronkevennyksiin, joilla kompensoida mahdollista keskitettyä ratkaisua kiky-kiistaan. Pääministeri Antti Rinne (sd.) on toivonut, että työmarkkinajärjestöt etsisivät keskitetyn ratkaisun kiky-tuntien pysyvyyteen liittyvään kiistaan, vaikka työnantajakeskusjärjestö EK on luopunut keskitettyjen palkkaratkaisujen tekemisestä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.