Mainos

Valtionsyyttäjä: Rusien vakoiluepäily ilmeisesti syyteharkintaan

Valtionsyyttäjä Jarmo Rautakoski pitää ilmeisenä, että Alpo Rusin ja Jukka Rusin Stasi-yhteyksiä koskeva esitutkinta johtaa syyteharkintaan. -Poliisi on velvollinen aloittamaan jutussa esitutkinnan. Pidän aika ilmeisenä, että asia etenee syyteharkintaan, Rautakoski sanoi STT:lle tänään.

Syyteharkinta ei kuitenkaan merkitse vielä sitä, että jutussa nostetaan syytteitä. -En pysty sanomaan sitä, miten todennäköistä on syytteiden nostaminen, Rautakoski tähdensi.

Olennaista on se, riittääkö suojelupoliisin keräämä näyttö syytteisiin törkeästä vakoilusta, koska lievemmissä tapauksissa 1970-luvulla tapahtuneet teot katsottaisiin vanhentuneiksi. Alpo Rusin ja Jukka Rusin Stasi-yhteyksiä koskeva esitutkinta valmistuu Ylen tv-uutisten mukaan vuoden loppuun mennessä. Molempia epäillään törkeästä vakoilusta.

Supo: ei virallisia Stasi-listoja

Stasi-vakoiluepäilyksiin liittyy myös suojelupoliisille päätynyt lista, jonka on oletettu sisältävän Stasin hyväksi vakoilleiden suomalaisten nimiä. Suojelupoliisin päällikön Seppo Nevalan mukaan mitään virallisia Stasi-listoja ei edes ole olemassa. Nevalan mukaan Supon kassakaapissa on vain epämääräinen 18 nimen vihjeluettelo, jolla ei ole mitään merkitystä Supon omiin tietoihin perustuvassa Stasi-selvitystyössä.

Oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) haluaa, että suojelupoliisi selvittää eduskunnan perustuslakivaliokunnalle suomalaisista Stasi-yhteyshenkilöistä laadittuja listoja. Koskinen ei usko, että Suomessa olisi tarvetta pestä poliittista likapyykkiä Neuvostoliiton ja Itä-Saksan ajoilta. Hän pitää kuitenkin tärkeänä, että historian tapahtumista saadaan oikea kuva nyt eikä vasta 50 vuoden päästä, jolloin arkistot avautuvat.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.