Valtaosa omaishoitajista yhä vailla tukea

Vain joka viides omaishoitaja saa omaishoidon tukea.

Vuonna 2006 tuli voimaan laki omaishoidon tukemisesta, mutta käytännössä tuen saanti on edelleen hankalaa kuntien rahapulan ja kirjavien käytäntöjen takia. Edelleen vain viisi prosenttia omaishoitajista saa tukea.

Hallitusohjelmaan on kirjattu muun muassa, että tuki siirrettäisiin Kelan maksettavaksi. Uudistuksilla alkaa olla tällä hallituskaudella jo kiire.

Oili Holopainen on toiminut miehensä Sepon omaishoitajana kohta 18 vuotta.

Seppo Holopainen on tarvinnut aivohalvauksen jälkeen apua kaikissa päivän toimissa, välillä hän on ollut pyörätuolissakin.

- Se on nimittäin yhdellä kädellä leivän leikkaaminen ja ruuan laittaminen aika vaikeata.

- Varmaan minä en pääse ilamn vaimoa täältä minnekään lähtemään, Seppo kertoo vaimonsa merkityksestä.

Omaishoitajien liiton laskujen mukaan ympärivuorokautinen omaishoitaja tekee viiden ihmisen työt, jos työaika laskettaisiin normaalisti. Omaishoitajia on Suomessa yli 300 000, mutta heistä vain viisi prosenttia saa omaishoidon tukea. Oili Holopainen ohjattiin hakemaan tukea viisi vuotta sitten, kun hän itse joutui sairaalan päivystykseen.

Tuki on noin 400 euroa kuussa. Ja jos määrärahat loppuvat, ei rahaa tule. Siksi tuen maksatusta vaaditaankin siirrettäväksi Kelalle, kauemmas kuntien budjeteista. Hallitusohjelmaan on kirjattu omaishoidon kehittäminen, mutta uudesta laista huolimatta asiaa ei ole saatu kuntoon.

- Tänä päivänä paljon tästä puhutaan ja puheissa, juhlapuheissa arvostetaan mutta se käytännön toiminta on sitten vähän toista, Oili harmittelee.

Holopaisen pariskunnan ulkoilu onnistuu vielä yhteistuumin. Oili Holopainen sanoo kuitenkin vielä jaksavansa.

- Onhan se kuitenkin aina parempi olla yhdessä kuin yksin!

Jos omaishoitajia ei olisi, pitäisi ainakin 60 000 ihmiselle löytää laitospaikka.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat