Mainos

Valtaoja: Maapallolla voikin olla kahdenlaista elämää

Arvailut Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tämänpäiväisen mystisen tiedotustilaisuuden annista jatkuvat. Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja Turun yliopistosta arvelee, että Nasan julkistamat tulokset liittyvät maan päällä havaittuihin uusiin elämänmuotoihin. Nasasta vihjaillaan, että tulokset johtaisivat maapallon ulkopuolellekin.

- Tutkimuksen tekijät ovat pikemminkin keskittyneet maanpäälliseen astrobiologiaan. Siksi uskon, että he ovat löytäneet uudenlaista elämää maan päältä, Valtaoja arveli MTV3:n Huomenta Suomessa.

Brittilehti Sunin mukaan Nasa kertoo illalla pidettävässä tiedotustilaisuudessa, että tutkijat ovat löytäneet mikrobeja myrkyllisestä arsenikkijärvestä. Järvi sijaitsee Yhdysvalloissa Yosemiten kansallispuistossa.

Fosfori on voinut korvautua arseenilla

Valtaoja kertoo, että tähän mennessä kaikki havaittu elämä maan päällä muodostuu vain muutamista alkuaineista.

- Kaikki elämä muodostuu vedystä, hiilestä, hapesta ja typestä. Näiden lisäksi mukana on rikkiä ja ripaus fosforia. Ainakin yksi näistä tutkijoista on aikaisemmin tutkinut mahdollisuutta, että maan päältä voisi löytyä elämää, jossa fosforin osuus on korvautunut arseenilla.

Valtaojan mukaan fosfori on olennainen aine siihen, että ihminen ylipäätään pysyy kasassa. Hän arvelee, että tutkijat ovat nyt todella löytäneet maan päältä sellaisia olioita, joilla on hieman eri kemia kuin meillä.

- Tämä nyt on paras veikkaus tuloksista. Jos eliöitten DNA:ssa fosfori on korvautunut arseenilla, se olisi suuri uutinen. Se tarkoittaisi, että olisi olemassa kahdenlaista elämän kemiaa.

"Linnunrata kihisee elämää"

Mikäli tutkijoiden löydökset ovat arvailujen kaltaisia, se avaa mahdollisuuden löytää toisenlaista elämää muuallakin, Valtaoja uskoo.

Samaa mieltä on Helsingin yliopiston professori Heikki Oja. Mikäli jokin elämänmuoto onnistuu myrkyllisessä arsenikkijärvessä, se voi olla mahdollista avaruudessakin.

- Tulokset antaisivat mahdollisuuden ulottaa etsinnät laajemmalle alueelle, Oja sanoo.

Oja uskoo, että maapallon ulkopuolista elämää on olemassa.

- Kyllä elämä voi sopeutua hyvin monenlaisiin ilmakehiin, ei maapallon ilmakehä ole ainoa oikea. Todennäköisesti Linnunrata suorastaan kihisee elämää.

Nasan tiedotustilaisuus alkaa tänään kello 21 Suomen aikaa. Sitä voi seurata Nasan kotisivujen kautta.

Katso avaruustähtitieteen professorin Esko Valtaojan haastattelu: (Huomenta Suomi 2.12.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.