Valtamerten suuret kalat kalastettu kohta loppuun?

Suuret petokalat ovat katoamassa valtameristä. Tutkijoiden mukaan näiden suurten kalojen määrä on pudonnut 90 prosenttia 50 vuoden takaisista ajoista.

Suuret petokalat - marliinit, tonnikalat ja miekkakalat - ovat katoamassa maapallon valtameristä, sanoivat kanadalaiset tutkijat tänään. Näiden kalojen määrä on tutkijoiden mukaan pudonnut 90 prosenttia 50 vuoden takaisista ajoista.

Syynä on kanadalaisen tutkijan Ransom Myersin mukaan teollinen kalastus. Myers ja hänen kollegansa Boris Worm arvioivat, että siitä kun teollinen kalastus 1950-luvulla alkoi, vain 10 prosenttia suurista petokalalajeista on selvinnyt hengissä. -Tämä merkitsee sitä, että suuremmat, haavoittuvammat lajit kuten hait kuolevat sukupuuttoon, ellemme vähennä kalastusta erittäin merkittävästi, Myers sanoi.

Suuret kalat, kuten Ernest Hemingwayn kirjassaan Vanhus ja meri ikuistama sinimarliini, eivät ainoastaan vähene: ne myös käyvät pienemmiksi. Suuret petokalat ovat enää kooltaan yhdestä viidesosasta puoleen siitä, mitä ne olivat aikoinaan. Myös suuret pohjakalat kuten turskat, ruijanpallaat, rauskut ja kampelat ovat vähentyneet selvästi.

Myers ja Worm käyttivät tutkimuksensa tekoon 10 vuotta. Sen tulokset julkaistaan huomenna ilmestyvässä Nature-lehdessä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat