Valo muokkaa sisustusta

Valolla korostetaan kodin yksityiskohtia, häivytetään rajoja, luodaan tyylejä ja tunnelmia, muunnellaan tilaa ja materiaaleja. Pinnat, värit ja muodot elävät valaistuksen myötä. Valon suunnalla ja värillä muovaillaan varjoja ja heijastuksia, jotka ovat osa sisustusta.

Tekniikan nopea kehitys on luonut valaistukselle uusia mahdollisuuksia. Hehkulamppu on saanut rinnalleen erilaisia loistelamppuja ja -putkia sekä halogeenilamppuja. Hehkulampun lämmin ja kodikas valo on kuitenkin edelleen monen asujan mieleen. Pintajännitehalogeenilamppujen yleistyminen on puolestaan tuonut valaistussuunnitteluun veistoksellista luonnetta, joka sopii hyvin moderniin kotiin.

Halogeenilampun valo on valkoisempi ja kovempi kuin hehkulampun. Sen värintoisto-ominaisuudet ovat kuitenkin huomattavasti paremmat kuin hehkulampun tai loistelampun. Hehkulampun valo antaa aavistuksen keltaisen värityksen ympäristölleen ja loistelamppu puolestaan kylmemmän, sinertävän sävyn. Loisteputkivalaisin olikin ennen halpuudestaan huolimatta vieroksuttu valaisinratkaisu juuri sen valon kolkon vaikutelman vuoksi. Nykyisten loisteputkivalaisimien valo on kuitenkin lämpimämpää kuin ennen, ja niillä saadaan aikaan hyvä, kirkas yleisvalo.

Valaisinsuunnittelu on tänä päivänä hyvin innovatiivista. Suunittelijat käyttävät töissään mielikuvitusrikkaita materiaaleja ja muotoja. Paperi, metalli ja muovi ovat olleet jo pitkään suosittuja valaisinmateriaaleja. Myös lasia ja keramiikkaa on alettu hyödyntää modernilla tavalla. Väreillä tuodaan valaistukseen elävyyttä; esimerkiksi muovivarjostimeen maalattu kuvio toistuu värillisenä varjona pinnalla, jolle valaisimen valo lankeaa.

Tarve ratkaisee valaisintyypin

Kodin valaisimien valinnassa on tärkeää tyylin lisäksi miettiä, millaista valoa tarvitaan ja mihin kukin valaisin sijoitetaan sekä mihin muihin valaisimiin se yhdistetään. Yhden tilan valaistus on aina kokonaisuus. Sen suunnittelussa on punnittava tarkasti kaikki tarpeet, joita kullakin perheenjäsenellä on valaistuksen suhteen kyseisessä tilassa. On harkittava, halutaanko tilan valaistuksesta pehmeä vai kirkas, tunnelmallinen vai tehokas - vai kenties kaikkea näitä. Lisäksi mielenkiintoinen valaistus voi tehdä tylsästäkin huoneesta erikoisen. Esimerkiksi lattiaan upotetut lamput elävöittävät minkä tahansa tilan. Toisaalta myös mielenkiintoisen huoneen kauniita rakenteita kannattaa korostaa valaistuksella.

Siân Rees jakaa kirjassaan "Kodin valot" valaistuksen neljään perusryhmään, jotka on hyödyllistä tietää omia tarpeita hahmotellessa. Nämä ryhmät ovat yleisvalaistus, työskentelyvalaistus, kohdevalaistus ja koristevalaistus.

Yleisvalaistus tarkoittaa yleistä taustavaloa, jonka perusmuoto on päivänvalo. Yksittäisessä huoneessa yleisvalaistus hoituu yhdellä tai useammalla valaisimella. Yleisvalaistuksen lähteenä toimii hyvin ylöspäin suunnattu jalkalamppu, korkealle asennettu riippuvalaisin tai esimerkiksi kattokruunu. Valo leviää niistä tehokkaasti ja tasaisesti kaikkialle ympäristöön.

Työskentely puolestaan vaatii tehokasta valoa. Työskentelyvalaistusta tarvitaan kirjoituspöydän ääreen ja muihin työpisteisiin kuten keittiöön. Myös olohuoneessa ja makuuhuoneessa tarvitaan työvalaistusta lukemista ajatellen. Hyvä työvalaisin on säädeltävissä tarpeen mukaan. Monissa jalka- ja pöytälampuissa onkin taipuisa tai nivelletty varsi, joka sopii tähän tarkoitukseen. Myös työpöydän ylle, matalalle asennettu riippuvalaisin kelpaa hyvin työvalaisimeksi.

Kohdevalaistuksella valaistaan sisustuksen yksityiskohtia, kuten tauluja, kirjahyllyjä, lasivitriinejä, kasveja, taide-esineitä tai muuten oman sisustuksen kannalta tärkeitä esineitä. Etenkin lasiesineet ja lasiasetelmat ovat edukseen kauniisti kohdevalaistuna. Valaisin voi toki itsessäänkin olla kodin arvokkain taideteos, joka valaisee itse itsensä.

Koristevalaistuksella tarkoitetaan valaistusta, jolla pyritään luomaan tunnelmaa. Sen funktio on puhtaasti esteettinen. Koristevalaisimen tarkoitus ei ole siis sinällään valaista. Koristevalaisimia ovat esimerkiksi laavavalaisimet, joulukyntteliköt ja -valosarjat sekä valokuituvalaisimet. Toisaalta koristevalaisimena voi toimia vaikkapa pöytälamppu, jossa on helmin koristeltu varjostin tai reiällinen metallivarjostin, jonka aukoista valo tuikkii tähtinä. Kynttilät ja takkatuli kuuluvat ehdottomasti tunnelmavalaistuksen aateliin.

Sävyillä vivahteita valoon

Huoneen yleistunnelmaan vaikuttaa myös se, miten valo on suunnattu. Huoneen värit ja materiaalit vaikuttavat valon tuntuun; esimerkiksi puupintaan suunnattu valo luo lämpimän ja tunnelmallisen vaikutelman. Sen sijaan siniseen seinään suunnattu valo tekee tilasta viileän.

Seinästä seinään ulottuvat, halogeenilamppuiset kisko- ja vaijerivalaistukset ovat hyviä silloin, kun halutaan säädellä valon voimakkuutta ja suuntaa tarpeen mukaan. Jos kiskojärjestelmien ilme on kodin tyyliin liian moderni, sama vaikutelma saadaan aikaan sijoittamalla useita lamppuja eri puolille huonetta. Käyttämällä valaisinryhmässä eritehoisia hehkulamppuja luodaan huoneeseen hyvin elävä, lämmin valaistus.

Myös verhoilla voidaan luoda erilaisia valaistuksia. Oranssin-, keltaisen- ja punertavansävyiset verhot lämmittävät päivänvalon pilvisenä ja kylmänä päivänä. Päivänvalo voi joskus olla tilassa niin arvokasta, että verho jätetään kokonaan pois tai se vedetään päiväksi täysin syrjään esimerkiksi pitkälle seinän päälle yltävän kisko- tai kaihdinjärjestelmän avulla. Läpikuultavat verhot ovat hyviä silloin, kun halutaan suojautua ulkopuolisten katseilta mutta samalla halutaan säilyttää päivänvalon virtaus huoneeseen.

Tila määrää valontarpeen

Eteiset ovat monesti pieniä ja pimeitä tiloja. Jotta päivänvalo yltäisi asunhuoneista eteiseenkin, apuna voidaan käyttää hyvin sijoiteltuja peilejä ja ikkunallisia sisäovia. Myös ikkunallinen ulko-ovi on hyvä ratkaisu. Lasitiiliseinä puolestaan siivilöi valon kauniisti ja sopii useisiin tiloihin. Pöytä-, seinä- ja jalkalamput sopivat eteiseen luomaan tunnelmaa. Lamppu ei kuitenkaan saa viedä liikaa tilaa ja vaikeuttaa pukeutumista. Eteiseen on kuitenkin saatava tarvittaessa myös tehokas yleisvalaistus.

Olohuone on tila, jonne kaivataan vuorokauden ajasta ja tilanteesta riippuen erilaisia tunnelmia. Siksi sen valaistuksen tulee olla muunneltavissa. Olohuoneen yleisvalaistus tulisi laatia siten, että huone vaikuttaa mahdollisimman viihtyisältä. Hajautettu valaistus on parempi ratkaisu kuin yksi keskellä huonetta oleva riippuvalaisin, joka jättää nurkat pimeiksi. Riippuvalaisimien sijasta kannattaa olohuoneessa käyttää esimerkiksi kattokruunuja, joita löytyy myös moderniin makuun.

Olohuoneessa on usein esillä myös taide-esineitä, joille kohdevalaisin on eduksi. Lukeminen tai käsitöiden tekeminen vaatii puolestaan lähelleen tyylikästä työvalaisinta. Televisiota katsottaessa valaistuksen tulisi olla kirkkausasteeltaan sama kuin televisioruudun. Liian suuret erot rasittavat silmiä. Paras valaistus television katseluun on hajavalo. Ikkunan tai lampun heijastuminen televisioruutuun on estettävä.

Keittiössä tarvitaan runsaasti valoa ja työpöytien yläpuolella hyvät kohdevalaisimet ovat välttämättömät. Kiskovalaisimilla sadaan keittiöön hyvä yleisvalo. Niiden raikas, valkoinen halogeenivalo korostaa myös kauniisti nykyaikaisia keittiömateriaaleja. Kaikkien keittiön valaisimien tulisi olla kiinteitä, sillä irralliset jalka- ja pöytälamput ovat usein tiellä. Jos keittiö ja ruokailutila ovat samassa tilassa, tulee huoneessa olla myös mahdollisuus valon säätöön ja tunnelmavalaistukseen.

Ruokapöydän yläpuolelle sopii hyvin riippuvalaisin tai useamman riippuvalaisimen rypäs, jossa on eri korkeuksille asennettuja yksiköitä. Mitä matalammalle alaspäin kohdistettu riippuvalaisin on asennettu, sen intensiivisempi vaikutelma ruokapöytään syntyy valon kohdistuessa pienemmälle alueelle. Ruokailuhuoneisiin sopivat myös upea kynttiläkruunut ja tunnelmalliset valot, esimerkiksi himmentimillä varustetut valaisimet. Valoja ei useinkaan haluta ruokailtaessa kokonaan pois, vaikka pöydässä palaisikin kynttilöitä; sillä tarjolla oleva ruoka menettää muuten liikaa värejä.

Makuhuoneen intiimiin luonteeseen sopivaksi suositellaan riippuvalaisimen sijaista monia yksittäisiä valaisimia. Sängyn molemmin puolin tarvitaan tehokkaat lukulamput, joiden valo on suunnattu siten, ettei se häikäise tai heijastu kirjan sivuilta silmiin. Tunnelmalliset pöytä-, seinä- ja jalkalamput ovat omiaan makuuhuoneisiin.

Kylpyhuoneessa hyvä valaistus on erittäin tärkeä. Meikkaukseen ja parranajoon paras valaistus olisi päivänvalo, joka on vain harvojen kylpyhuoneiden ylellisyyttä. Paras päivänvalon korvike syntyy pintajännitehalogeenien kirkkaasta, valkoisesta valosta. Valo ei saa häikäistä kylpyhuoneen peileistä, mutta peilejä ja valaisimia kannataa sijoitella ahtaassa ja pimeässä kylpyhuoneessa siten, että peilit kertaavat valon määrää. Lisää valoa kylpyhuoneeseen saadaan vaaleilla pinnoilla. On myös tärkeä muistaa, että kylpyhuoneen valaisimien tulee olla soveltuvia käytettäviksi kosteissa tiloissa.


Teksti: Hanna Helimaa
Lähde: Siân Rees, Kodin valot
Kuvat: Oy Skanno Ab, Pentik ja Ikea

Lue myös:

    Uusimmat