Valmis koti avaimet käteen -periaatteella: pystytys ja sisustus

Ennen kuin suurista kappaleista koostuvaa palapeliä päästään kokoamaan, työmaa on valmisteltava huolella. Ympäristön rakennuksen ympärillä on oltava tasainen ja helppokulkuinen, vapaata tilaa on oltava riittävästi niin miehille kuin ennen kaikkea nosturiautolle. Auto painaa paljon ja tilaelementti jopa 10 tonnia, joten maan on oltava kantavaa ja auton päästävä käytännössä aivan rakennuksen viereen. Pakkasella maa tietysti kantaa paremmin, mutta etenkin sateisina aikoina kesällä on oltava tarkkana. Talon alla, perustusten sisällä on tehtävä suursiivous. Kaikki eloperäinen aines on poistettava tarkasti, jottei jää itiökasvuston vaaraa. Kyllähän siivouksen voi tehdä myöhemminkin, mutta silloin se on huomattavasti hankalampaa.

Myös putkimiestä kannattaa informoida hyvissä ajoin, jotta hän käy jo tässä vaiheessa tekemässä viemärihajoitukset pääpiirteittäin. Hänenkin on huomattavasti helpompi toimia nyt, kun ei tarvi ryömiä ahtaissa tiloissa talon jo ollessa pään päällä. Vaikka viemärit näkyvät kuvissa vielä lekaharkkojen päällä, ne eivät toki jää sillä tavalla lopullisesti vaan kiinnitetään haponkestävillä kannakkeilla talon alapohjaan. Samalla tavoinhan muuten talokin ankkuroidaan perustuksiin.

Kun elementit tuodaan työmaalle, ensimmäiseksi puretaan kuljetuksen aikaiset suojaukset. Varsinainen asennus aloitetaan laittamalla perustusten päälle bitumihuopakaistat, jotka ehkäisevät mahdollisen kapilaarisen kosteuden nousun puisiin runkorakenteisiin. Kuten muistetaan, perustusten on tilaelementtejä käytettäessä oltava erittäin mittatarkat. Elementit nostetaan paikalleen yksi kerrallaan ja kiristetään tiukasti kiinni toisiinsa erityisillä kiristysraudoilla. Tällainen liitos on aivanvarmasti erittäin tiivis ja lämpöä pitävä. Tilaelementteihin on tehtaalla tehty valmiiksi kaikki sisäpinnat ja kalusteasennukset. Myös kodinkoneet ovat paikoillaan. Kun tehdään sähkö- ja putkimiehen asennukset ja kytkennät, asukas pääsee muuttamaan.

Toinen kerros tulee valmiin välipohjan päälle. Esimerkkitaloomme on tehty normaali 300 mm paksu lämmöneristys - yläkerran rakentamisella, minkä asukkaat yleensä itse haluavat tehdä, ei ole mitään kiirettä, koska talon alakerrassa voidaan asua normaalisti jo tässäkin vaiheessa.

Työnkuva muuttuu niin rakennustarkastajalla kuin myyjälläkin

Nykyisten määräysten mukaan pientalotyömaallakin vaaditaan hyvin tarkat ja selvät vastuunjaot. Onko tällaisessa talossa eroa perinteisiin tässä suhteessa - tätä valottaa Pernajan kunnan rakennustarkastaja Sixten Wackström: "Rakennustarkastuksen kannalta ne ovat helpompia. Tehtaallahan tehdään paljon osia valmiiksi, joten meillä on vähemmän tarkastamista työmaalla. Tässä tapauksessa kattorakenteet tehdään paikanpäällä, ja niiden suhteen toimitetaan sitten aivan normaali tarkastus. LVI-katselmukset jäävät pois, kun tekniikka on jo rakennettu sisään elementteihin - välipohjiin ja alapohjiin."

Tarkastus toimitetaan siis tehtaalla, talontoimittajan puolesta. Rakennustarkastus luottaa talotehtaan laatuun ja työtapoihin. Haastattelemamme asukkaat painottivat talon etukäteen näkemisen merkitystä. Materiaalit oli valittu osittain tehtaalla, osittain eri liikkeistä. Lopputulos oli se mitä haluttiinkin. Sopimuksentekovaiheessa oli päätettävä samaan aikaan hyvin monista asioista, ja sitä pidettiin yhtä aikaa vaikeana ja helppona - paljon tehtävää, mutta toisaalta kaikki myös tuli tehtyä kerralla.

Myös myyjän kannalta työ poikkeaa totutusta, kertoo Porvoon Hovirakenne Oy:n taloedustaja Pirjo Huhtakangas: "Ostotilanteessa käydään läpi seinärakenteiden ja julkisivumaalausten lisäksi myös kaikki muut pinnoitteet ja kalusteet - niiden mallit, materiaalit ja värit. Tavallaan siinä joutuu käymään asiakaan kanssa läpi kaikki sisustussuunnitteluun ja talotekniikkaan liittyvät asiat; asiakas on oikeastaan ostamassa niin valmista kotia, että sinne ei tarvitse kuin vain viedä huonekalut paikalleen."

Tuleeko missään vaiheessa ristiriitaa tämän myyntityön ja suunnittelijan tietotaidon välillä? "Kyllähän semmoinen jossain tilanteessa saattaa tulla. Silloin neuvon yleensä ottamaan yhteyttä alan varsinaisiin asiantuntijoihin ja valmistajiin. Onhan myös varsin yleistä, ettei asiakkaalla ole oikein selvää käsitystä siitä, mitä hän haluaa."

Rakentajan kotikadulla nähdään usein ällistyneitä ilmeitä. Tänään tontilla on vain perustukset ja loppuviikosta siellä on valmis talo pystyssä. Finndomon konsernijohtaja Reijo Svanborg kertoo huvittuneena yhdestä tapauksesta: "Kerran tuotiin talo asiakkaalle. Aamulla kun naapuri lähti töihin paikalla ei ollut muuta kuin sokkeli ja kun hän tuli illalla töistä kotiin siinä oli talo pystyssä, kattoineen kaikkineen. Miehen piti kahdesti pysähtyä miettimään, kummasta oli kysymys - oliko hän nukuksissa aamulla vai näkeekö näkyjä illalla. Mahdoton oli tajuta, että talo voi syntyä yhdessä päivässä."

(JKA 21.3.2004)

Lue myös:

    Uusimmat