Vallankumouksellinen korvaaja hengitysmaskeille arkikäytössä? Isä ja poika kehittivät Suomessa laitteen, joka "siivoaa ilman edestäsi"

3:23
Näin yhtiön hallituksen puheenjohtaja Vesa Mäkipää kertoo, kuinka ilmaa puhdistava laite toimii.

Suomessa on kehitetty laite, kannettava ilmanpuhdistin, joka pystyy luomaan käyttäjälleen puhtaan hengitysilmavyöhykkeen. Asiasta MTV Uutisille kertovat tuotteen kehittäjät, jotka työskentelevät hengityssuojaimista tunnetusta Lifa Airissa.

– Me olemme muutaman vuoden ajan poikani kanssa kehittäneet uutta ratkaisua, kertoo Lifa Airin hallituksen puheenjohtaja Vesa Mäkipää.

Kyseessä on hieman kännykkää isompi tuote, joka puhdistaa ilman kaasuista ja partikkeleista.

– Riittävän lyhyellä, 30-40 sentin, etäisyydellä laite kykenee syrjäyttämään muun hengitysilman. Käytännössä on ihan sama missä olet, tämän laitteen avulla pystyt hengittämään puhdasta ilmaa.

"Ajatuksena on se, että hetken päästä ihmiset kyllästyvät käyttämään näitä hengityssuojaimia"

Yhtiö varautuu siis jo aikakauteen, jonka innovaattorit uskovat tulevan kasvomaskikeskustelun jälkeen. 

– Ymmärrän hyvin, että hengityssuojaimien käyttö on ikävää. En minä niitä itsekään tykkää käyttää. Käytän niitä silloin, kun on oikeasti pakko.

– Ajatuksena on se, että hetken päästä ihmiset kyllästyvät käyttämään näitä hengityssuojaimia ja etsitään erilaisia vaihtoehtoja.

– Tottakai esimerkiksi sairaaloissa kirurgisten suojaimien käyttötarve tulee säilymään aina. Mutta jos puhutaan normaalista ihmisistä, normaaleista tilanteista, tämän kaltaisia tuotteita tulee varmasti hyvinkin paljon tulevaisuudessa. Mutta me olemme ekana tässä. Itse uskon, että tähän suuntaan ollaan menossa. 

Voisiko tämä laite olla estämässä myös koronan leviämistä?

– Ihan varmasti voi, koska tämä tuote oikein käytettynä luo käyttäjälleen puhtaan hengitysilmavyöhykkeen.

Laite suodattaa sisääntulevan ilman, mutta ei ulostulevaa, joten keksijöiden mukaan se estää tervettä sairastumasta, mutta ei estä sairastunutta levittämästä tautia. 

Tuotteen pilotti on herättänyt yrityksen mukaan kiinnostusta Yhdysvalloissa asti. Laitteesta ollaan tekemässä parhaillaan 5000 kappaleen koe-erää.

Laitteen kehittäjänä on toiminut Vesa Mäkipään lisäksi hänen poikansa Eppu Mäkipää ja tuotteen design on Oliver Lehtosen käsialaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja