Valkokaulusorjat raatavat asianajotoimistoissa lääkkeiden voimalla

Nuoret vastavalmistuneet lakimiehet joutuvat tekemään jopa ympäripyöreitä päivä huippuasianajotoimistoissa. 45 minuuttia -ohjelma törmäsi vaikenemisen muuriin, kun selvitimme juristien pitkien päivien korvaamista.

Asia on niin arka, että kukaan työssään uupunut ei halunnut ryhtyä marttyyriksi ja kertoa avoimesti, mitä kulissien takana tapahtuu.

– Jouduin hakemaan nukahtamislääkkeitä, kun en saanut nukuttua. Lääkäri totesi lakonisesti minulle, että tämä alahan vaan on tämmöinen. Muut käytti myös masennuslääkkeitä. Siinä vaiheessa havahduin ja päätin hakea muualle, kertoo muutaman vuoden alalla työskennellyt nuori lakimies.

Hän ei uskalla kertoa kokemuksistaan nimellään, koska pelkää, että ei sen jälkeen saa mistään töitä. Hän vaihtoi huipputoimistosta uupumuksen vuoksi rauhallisempaan lakitoimistoon. Nyt hän voi paljon paremmin.

–Tietyt firmat luottaa siihen, että väki pyörii toimistoissa. Firman mielestä on vaan hyvä, että sillä tavoin syntyy mahdollisia uusia kontakteja toisiin yrityksiin. Suurimmissa asianajotoimistoissa on isoja eroja jopa eri lakiosastojen sisällä. Osakkaan suosiossa saa vapauksia kieltäytyä ylitöistä, paljastaa eri toimistoissa vuosia työskennellyt miesjuristi.

Kukaan ei uskalla mainita loppuun palamista

Nyt hän on hakeutunut julkiselle puolelle töihin ja nauttii säännöllisistä työajoista, joka mahdollistaa myös muun elämän.

– Huvittavaa on, että asianajotoimistot korostavat arvoja, mutta niissä ei mainita mitenkään työntekijän hyvinvointia. Tärkeintä on raha ja laskutettavat tunnit. Tavoitetunnit on yksi kiristysruuvi, johon päästääkseni tein tavallisesti 70 tuntia viikossa. Ihmiset joutuvat paiskimaan töitä usein keskiyöhön ja jopa aamuyöhön. Viikonloppuisin on tavallista tehdä töitä, kun pöydälle ilmestyy usein perjantain viimeisinä tunteina maanantaiksi tehtäviä töitä, mies kertoo.

Hän todisti vierestä myös erään kaverin loppuun palamista.

– Hän vaan pyöritti papereita pöydällään eikä saanut mitään tehdyksi. Passitimme hänet lääkärille, joka määräsi hänet pitkälle sairaslomalle. Jonkun pitäisi nostaa kissa pöydälle, mutta sen jälkeen ei saa enää töitä.

Lakimiesliiton ja Asianajoliiton pitäisi puuttua

– Lakimiesliiton pitäisi ottaa asiakseen, koska kukaan ei ryhdy marttyyriksi. Liitto puhuu vaan, mutta tekee liian vähän. En kuulu itse liittoon, koska en katso saavani siitä mitään apua. Reilu työnantaja -kampanja on ensimmäinen konkreettinen teko kymmeneen vuoteen, mies kertoo.

Miehen mielestä asianajoliittoon pitäisi valvoa, että asianajotoimistoissa noudatetaan lakia.

– Työaikalakikin on laki. En ymmärrä, miksi asiaan ei voisi puuttua. Ei kukaan meistä ole päässyt lakimieheksi tietämättä edes perusasioita työaikalaista.

–Isot asianajotoimistot vetoavat siihen, että nuoren vastavalmistuneen juristin työtä ei koske työaikalaki, koska se on itsenäistä. Olen niitä hommia tehnyt eikä se pidä paikkaansa. Hullua, että lakitoimistot rikkovat lakia.

Illan 45 minuuttia - ohjelmassa nähdään, miten huippuasianajotoimistoissa suhtaudutaan toimittajaan, joka kyselee ylitöiden korvaamisesta. Ohjelmassa kerrotaan, miten Lakimiesliitto suhtautuu asiaan.

45 minuuttia tänään MTV3:lla kello 20.

Lue myös:

    Uusimmat