Välimerelliset ruoat tuovat kotiin kesäisen tunnelman

Aurinko paistaa Välimeren ympärillä sijaitsevissa maissa vielä parinkymmenen asteen voimalla. On nautinto istahtaa ulkoilmaravintolaan nauttimaan kevyistä herkuista. Meillä Suomessa ollaan sen sijaan menossa hyvää vauhtia kohti talven tuiverruksia.

Välimerellisiä makuja, tuoksuja ja tunnelmia koetaan parhaillaan Silja Operalla. Aluksen keittiöpäällikkö Juha Maunula on antanut reseptejään myös kotikokkien iloksi. Juhlavalla aterialla tarjotaan purjo-perunasosekeittoa, vasikankyljyksiä ja sisäpaistia sekä mansikoilla ja vadelmilla maustettua karamellisoitua kermavanukasta.

Juha Maunulan mielestä parasta olisi, jos jälkiruokaan voisi käyttää tuoreita marjoja.Tähän aikaan vuodesta kotikeittiöistä sellaisia tuskin löytyy ja pakastetut metsämansikatkin taitavat olla vähissä. Mutta hyvä ruoanlaittajahan pystyy aina "säveltämään".

Purjo-perunasosekeitto

Kuudelle

2 keskikokoista perunaa 2 salottisipulia 2 purjosipulia (valkoiset osat) 1,5 dl valkoviiniä 1 dl kermaa 8 dl kanalientä timjamia suolaa mustapippuria tummaa suklaata (korkea kaakaopitoisuus, miel. 80 %)

Kuori ja viipaloi perunat ja salottisipulit. Leikkaa purjosipulista valkoinen osa, halkaise, huuhtele ja viipaloi. Kuullota salottisipulia voissa noin kaksi minuuttia ja lisää purjosipuli sekä timjami.

Kuullota miedolla lämmöllä lisää noin neljä minuuttia. Lisää perunaviipaleet ja valkoviini. Anna kiehua kunnes valkoviini on melkein haihtunut pois. Lisää kanaliemi ja keitä varovasti noin 15-20 minuuttia. Lisää kerma. Keitä vielä noin kolme minuuttia ja mausta suolalla ja pippurilla. Soseuta keitto tehosekoittimella. Lämmitä keitto ja laita annoskuppeihin. Lisää suklaalastuja päälle juuri ennen tarjoilua ja tarjoile heti.

Vasikankyljyksiä ja sisäpaistia, paahdettuja juureksia, punaviinikastiketta sekä maa-artisokkavaahtoa

600 g vasikankyljysriviä (voi käyttää myös lammasta) 500 g vasikansisäpaistia 1 lanttu 1-2 juuriselleriä 6 salottisipulia punaviiniä (portviiniä, madeiraa) suolaa, pippuria 1 dl sokeria tummaa kastiketta/ paistinkastiketta

Kuori ja muotoile juurekset 4 cm pitkiksi sukkulan muotoisiksi paloiksi. Kuori salottisipulit ja ruskista juurekset ja sipulit öljyssä. Lisää sokeri ja anna sokerin karamellisoitua (ruskistua hiukan), lisää punaviini (portviiniä, madeiraa) ja keitä kunnes juurekset ovat kypsiä. Kaada punaviiniliemi kattilaan, lisää tummaa kastiketta ja keitä runsaasti kasaan (1 l lientä haihdutetaan 1/3 osaan).

Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa sokeria, suolaa ja pippuria. Siivilöi. Puhdista ja paloittele kyljykset, mausta ja paista pannulla rosaksi. Sido sisäpaisti paistolangalla ja hiero suola ja pippuri pintaan. Ruskista pannulla. Laita paisti uuniin ja kypsennä sisältä rosaksi (sisälämpö noin 58 astetta). Anna paistin vetäytyä 10 minuuttia ennenkuin leikkaat viipaleiksi. Lihasnesteet eivät näin valu pois ja paisti pysyy mehukkaana.

Maa-artisokkavaahto

4 maa-artisokkaa 2 salottisipulia 1 dl valkoviiniä 5 dl kanalientä suolaa, pippuria 1 dl kermaa 0,5 dl "punaista" maitoa

Kuori ja paloittele maa-artisokka ja kuullota oliiviöljyssä salottisipulin kanssa. Keitä valkoviinissä kunnes viini on melkein haihtunut. Lisää kanaliemi ja keitä kypsäksi (noin 25 minuuttia). Lisää kerma ja mausta suolalla sekä pippurilla. Soseuta tehosekoittimessa ja siivilöi. Lisää kastikkeen joukkoon hiukan kylmää "punaista" maitoa ja vaahdota sauvasekoittimella.

Metsämansikoilla ja vadelmilla maustettu karamellisoitu kermavanukas

3,5 dl kuohukermaa 2 dl maitoa 2 kananmunaa 8 keltuaista 150 g sokeria 2 vaniljatankoa 1 rkl maizenasuurustetta

Sekoita sokeri ja munat kulhossa, lisää maizena ja sekoita. Kuumenna kerma ja maito melkein kiehuvaksi vaniljatankojen kera. (Halkaise vaniljatangot ja raaputa esimerkiksi veitsellä siemenet ja lisää kermamaitoon.) Poista vaniljatankojen kuoret. Lisää kuumennettu kermamaito munien päälle. Sekoita hyvin.

Kaada seos takaisin kattilaan (sekoita koko ajan) ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada seos välittömästi toiseen kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella kunnes seos on tasainen. Laita muovikelmu päälle ja laita jääkaappiin kylmenemään. 100 g metsämansikoita 100 g vadelmia 50 g sokeria suolaa (tosi vähän!)

Sekoita raaka-aineet keskenään kunnes sokeri on sulanut. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. Laita kuppeihin/annosmaljoihin marjoja lähes puoleen väliin. Päälle kylmää vanukasmassaa niin, että täytät kupin reunoja myöten.

Kuumenna uuni ylälämmöllä, "puuteroi" kuppi tomusokerilla (reilusti sokeria). Laita uuniin ja anna olla kunnes sokeri on kullanruskeaa. Sokeri ruskistuu nopeasti, joten kannattaa varoa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat