Valelääkäreistä vuoden juttu – "Valetoimittajaa ei voi olla"

Suuren Journalistipalkinnon saajat on julkistettu. Voittajat julkistettiin kolmessa kilpailukategoriassa: vuoden juttu, vuoden journalistinen teko sekä vuoden toimittaja. Tänä vuonna myös yleisö valitsi suosikkinsa ensimmäistä kertaa.

Vuoden jutuksi valittiin toimittaja Arja Paanasen valelääkäripaljastukset Ilta-Sanomissa. Paananen paljasti marraskuussa kaksi valelääkäriä.

–Paanasen huolellinen ja sinnikäs tutkiva journalismi toi esiin valelääkäreiden uskomattomat taustat sekä paljasti pahoja puutteita lääkäreiden valvonnassa ja viranomaisten toiminnassa. Artikkeleiden ansioista valelääkärit saatiin pois hoitotehtävistä ja lääkäreiden valvontaa ryhdyttiin parantamaan, palkintolautakunta perusteli valintaa.

Palkinnon saanut Paananen intoutui miettimään myös valetoimittajien mahdollisuutta.

– Ei sellaista voi olla, jos tekee työnsä eettisesti ja kunnialla.

Paananen perusteli väitettään sillä, että toisin kuin lääkärinä, toimittajana ei välttämättä tarvita suoritettua tutkintoa – riittää kun työnsä tekee hyvin.

Vuoden jutuksi olivat lisäksi ehdolla toimittaja Ami Assulin YLE TV2:n Silminnäkijä-ohjelmasta ja toimittaja Lauri Martinmäki jutusta yksityisistä terveys- ja hoivapalveluista Keskisuomalaisessa.

Arasta aiheesta vuoden journalistinen teko

Vuoden journalistisesta teosta palkittiin toimittaja Susanna Kemppainen ja päätoimittaja Markku Mantila Kalevasta jutuista vanhoillislestadiolaisten piirissä paljastuneista lasten hyväksikäyttötapauksista.

Kemppaisen mukaan suljetun uskonnollisen yhteisön salaisuuksien selvittäminen oli vaikeaa. Uutisoinnilla oli merkittäviä seurauksia lehdelle, joka näkyy yhä muun muassa lovena tilausmäärässä.

Ehdolla vuoden journalistiseksi teoksi olivat lisäksi toimittaja Ilkka Kulmala ja toimittaja Tero Karjalainen Keskisuomalaisesta pitkien juttujen nostamisesta kunniaan ja päätoimittaja Mari Paalosalo-Jussinmäki ja Art Director Liisa Karttunen Oliviasta Oma Olivia –projektista.

Vuoden journalisti taitaa kovat faktat ja koskettavat tarinat

Vuoden journalistiksi valittiin toimittaja Anu Nousiainen Helsingin Sanomien Kuukausiliitteestä.

–Anu Nousiainen yhdistää kiinnostavat aiheet, isot teemat ja kovat faktat koskettaviin yksilökohtaloihin, palkintoraati perusteli.

–Tekstit ovat huolellisesti rakennettuja ja taitavasti kirjoitettuja – pitkissäkin jutuissa jännite säilyy ja tarinat pitävät otteessaan.

Vuoden journalisti -palkinnon saajaksi olivat voittajan lisäksi ehdolla toimittaja Risto Lindstedt Suomen Kuvalehdestä ja toimittaja Esa Mäkinen Helsingin Sanomista.

Palkinnot ovat suuruudeltaan 7 500 euroa. Ehdotuksia palkinnon saajiksi tuli kaikkien aikojen ennätysmäärä, 343.

Katso vuoden jutun tekijän palkitseminen

Suuren journalistipalkinnon palkintolautakunta:

Jouko Jokinen, vastaava päätoimittaja, Aamulehti

Atte Jääskeläinen, vastaava päätoimittaja, YLE Uutiset

Vesa-Pekka Koljonen, lehdistöneuvos, päätoimittaja emeritus »

Tuomo Mörä, palkintolautakunnan sihteeri, mediatutkija, Helsingin yliopisto

Pekka Seppänen, kolumnisti ja journalisti

Leeni Peltonen, päätoimittaja, Kotiliesi

Paula Salovaara, toimituspäällikkö, Helsingin Sanomat

Marjaana Toiminen, toimitusjohtaja, Bonnier Publications Oy

Jari Tourunen, vastaava päätoimittaja, Savon Sanomat

Merja Ylä-Anttila, palkintolautakunnan puheenjohtaja, vastaava päätoimittaja,

MTV3 Uutis- ja ajankohtaistoimitus

Ehdotuksia käsitellessään palkintolautakunnan jäsenet eivät osallistuneet oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat