Mainos

Valamon luostarissa palaa: Ei henkilövahinkoja

Valamon luostarissa Heinävedellä syttynyttä tulipaloa sammutetaan edelleen. Pelastuslaitos arvioi, että sammutustyöt entisen päärakennuksen ullakolla kolmannessa kerroksessa kestävät aamuun asti. Tulipalo on saatu rajattua osaan kolmatta kerrosta.

Valamon luostarin entisen päärakennuksen ärhäkässä tulipalossa oli lähellä tuhoutua kymmeniä ortodoksikirkon taidekalleuksia. Illansuussa rakennuksen ullakkokerroksessa syttyi tulipalo, joka uhkasi 1800-luvun tunnettujen klassismin ajan venäläisten taidemaalarien uniikkiteoksia.

– Erittäin tähdellistä tavaraa oli lähellä tuhoutua, arvioi luostarin johtaja Joensuun piispa Arseni.

Kymmenet maalaukset ja ikonit sijaitsivat kolmikerroksisen puutalon toisessa kerroksessa, josta ne saatiin pelastettua heti palon syttymisen jälkeen. Ikoneista arvokkain esittää Pyhittäjä Hermania sekä toista Valamon luostarin perustajista eli Pyhittäjä Sergeitä.

– Se on erittäin merkittävä historialliselta arvoltaan, Arseni kertoi.

Pelastettujen esineiden joukossa oli myös huonekaluja 1800-luvun rokokooaikakaudelta. Arsenin mukaan osa kalleuksista pelastettiin aikoinaan Laatokan Valamosta sodan jaloista.

Liiketoimintajohtaja Veikko Halosen mukaan luostarilla on oma pelastusasema, joka ilmeisesti hoiti tavaroiden poisviemisen ja aloitti sammutustyöt.

Pääsiäisseremonioita jää palon takia väliin

Palossa ei tiettävästi sattunut henkilövahinkoja. Ensimmäisessä kerroksessa asuu talkoolaisia, mutta luostarista tai pelastuslaitokselta ei osattu tuoreeltaan sanoa, olivatko asukkaat paikalla syttymisen aikaan.

Kolmas kerros, josta palo alkoi, on ollut varastokäytössä ja talvisin kylmillään. Luostarin johtaja arveli, että palo oli saanut alkunsa sähköviasta.

Paikalle hälytettiin lukuisia pelastusyksiköitä, ja tulipaloa yritettiin sammuttaa yhä kahdeksalta illalla. Pelastuslaitoksen mukaan leviäminen muihin kerroksiin saatiin kuitenkin estetyksi.

Luostarin johtaja arvioi, että vaikka tuli ei leviäisi muualle, savu- ja vesivahingot ovat kuitenkin niin mittavia, että koko talo menee remonttiin.

– Tulipalosta koituu mittavat vahingot, hän sanoi.

Rakennuksen keskikerroksessa on luostarin viralliset vastaanotto- ja edustustilat, joissa on perinteisesti järjestetty muun muassa pääsiäisen vastaanottoseremonia.

– Sitä ei voida tänä vuonna järjestää, Arseni harmitteli.

(MTV3 - STT)

Katso Keimo Lehtiniemen raportti (Kymmenen uutiset 18.3.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.