Mainos

Valaistus: tilan tuntua ja toimivuutta

Keittiön valaistukselta vaaditaan paljon. Ruoanlaitto vaatii omanlaisensa valotilanteet, samoin ruokailu. Usein keittiöön halutaan myös mahdollisuus tunnelmallisempaan valaistukseen. Valo luo toimivuuden lisäksi myös tilantuntua.

Työskentelytasot valaistaan kirkkaasti, jotta ruoanlaitto onnistuu myös pimeimpinä keskitalven aamuina ja iltoina. Perinteiset yläkaapin alle seinään sijoitettavat loisteputket antavat voimakkaan valon, mutta voivat myös häikäistä esimerkiksi pöydän ääressä istuvia. Paras työvalo onkin alakaappien etureunaan, listan taakse sijoitettu loistevalaisin. Kaappien alaosaan voidaan asentaa myös spottivalot, jotka ovat kauniita ja tunnelmallisia, mutta valoteholtaan hieman heikompia.

Tunne korkeammasta tilasta luodaan kaappien tai hyllyjen yläpuolelle sijoitetuilla, kattoon suunnatuilla kohdevaloilla. Vitriinikaappien ja avohyllyjen valaiseminen nostaa sisustuksen yksityiskohdat kauniisti esille.

Ruokapöydän ylle valitaan keittiön ja sen käyttäjien tyyliin sopiva valaisin. Himmennin on oiva lisävaruste – sen avulla voidaan valon määrää säädellä sopivaksi niin lehdenlukuun kuin kynttiläillallisellekin. Pöydän yläpuolelle voidaan sijoittaa näyttävä riippuvalaisin tai vaikkapa ryhmä pienempiä lamppuja. Pitkän pöydän päälle saatetaan tarvita useitakin valaisimia.

Kynttilät luovat tunnelmaa kattaukseen. Eri väriset tuikkulyhdyt, pöytäkynttilät ja kynttilänjalat mansetteineen piristävät myös arkikattauksia, juhlista puhumattakaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.