Väkivaltaiset mellakat jatkuvat Pohjois-Irlannissa – poliisia kohti heitettiin polttopulloja

Pohjois-Irlannin pääkaupungissa Belfastissa väkivaltaisuudet jatkuivat myöhään torstaina. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC. 

Poliisi on käyttänyt vesitykkejä protestoijia vastaan. BBC:n mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta kuuteen vuoteen, kun poliisi käyttänyt vesitykkiä väkivaltaisuuksien tukahduttamiseen. Mellakoitsijat olivat heittäneet poliisia kohti polttopulloja, ilotulitteita ja kiviä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan mellakkapoliisit yrittivät nationalistien puolella estää väkijoukkoja liikkumista kohti brittimielisten unionistien alueita. BBC:n mukaan mellakoita on molemmin puolin jakautunutta kaupunkia.

BBC:n mukaan joukot mellakoivat nyt niin nationalistien ja unionistien keskuudessa. Väkivaltaisuudet alkoivat viime viikolla. 

Britannian ja Irlannin pääministerit ovat aiemmin tuominneet tuoreet väkivaltaisuudet.

BBC kirjoittaa, että Pohjois-Irlannissa pääpuolueet ovat myös tuominneet väkivaltaisuudet, mutta puolueet eivät jaa käsitystä mellakoiden syistä. 

Unionistijohtajien mukaan väkivaltaisuudet liittyvät Britannian ja Euroopan unionin brexit-sopimuksen Pohjois-Irlantia koskevaan pöytäkirjaan. Sen myötä Pohjois-Irlanti pysyy osana EU:n sisämarkkinoita esimerkiksi tullien osalta. BBC:n mukaan unionistit näkevät, että protokolla uhkaa Pohjois-Irlannin asemaa osana Britanniaa.

Pohjois-Irlannissa pitkään jatkunut konflikti saatiin päättymään vuoden 1998 rauhansopimuksella. Sitä edeltäneen 30 vuoden aikana alueella menetti väkivaltaisuuksissa henkensä noin 3  500 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja