Mainos

Vakava avaruussukkulaturma USA:ssa

Yhdysvaltain avaruussukkula Columbia on tuhoutunut Texasin yläpuolella. Seitsemänhenkinen miehistö menehtyi turmassa.

Yhdysvaltain avaruushallinto vahvisti tänään, että Columbia-avaruussukkula tuhoutui Texasin yläpuolella muutama minuutti ennen laskeutumistaan. Lennonjohto menetti yhteyden sukkulaan kello 16 Suomen aikaa. Sukkulan piti laskeutua Floridassa sijaitsevaan Kennedyn avaruuskeskukseen kello 16.16.

Lähestyvää sukkulaa kuvanneista videonauhoista näki selkeästi sukkulan hajoavan useisiin osiin. Sukkula oli tuolloin noin 60 kilometrin korkeudessa. Sukkulan nopeus oli noin 20 000 kilometriä tunnissa eli se lensi noin kuudentoistakertaisella äänen nopeudella.

Silminnäkijät kertoivat erittäin voimakkaasta, taloja ravistelleesta räjähdyksen äänestä sekä putoilevasta romusta Dallasin ja Fort Worthin kaupunkien alueilla. Nasa onkin julistanut hätätilan ja varoittaa yleisöä siitä, että maahan pudonnut romu saattaa olla vaarallista eikä siihen saa koskea. Pelastusmiehistö on jo löytänyt sukkulan osia maasta.

Sukkulassa oli seitsemän hengen miehistö, kaksi heistä oli naisia. Mukana oli avaruushistorian ensimmäinen israelilainen astronautti Ilan Ramon. Miehistön ei selvinnyt tuhosta hengissä. Sukkulan astronauteilla ei ole heittoistuimia eikä laskuvarjoja. Vastassa olleet astronauttien omaiset vietiin pois lehdistön ulottuvilta.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI vakuutti tänään, ettei kyseessä todennäköisesti ole terroriteko. Sukkula oli avaruudessa 16 päivän ajan.

Sukkula hajosi osiin ilmassa

Avaruussukkula Columbia oli Nasan iäkkäin sukkula, se on ollut käytössä vuodesta 1981 saakka ja kyseessä oli sukkulan 28. lento. Kyseessä on ensimmäinen kerta Nasan 42-vuotisen avaruuslentohistorian aikana, kun alus tuhoutuu laskeutumisvaiheessa.

Presidentti George W. Bush palasi Valkoiseen taloon loma-asunnoltaan Camp Davidista kuultuaan onnettomuudesta.

Saksalaisasiantuntija: Sukkulan lämpökilpi petti

Columbian lämpökilpi on ehkä pettänyt, ja tämä oli sukkulan tuhoutumisen syy. Näin arvioi saksalainen avaruusasiantuntija Heinz-Hermann Koelle. Hänen mukaansa seitsemän miehistön jäsentä kuolivat viimeistään kymmenen sekuntia kilven pettämisen jälkeen.

Columbian vauhti oli parikymmentä minuuttia ennen suunniteltua laskeutumista noin kahdeksan kilometriä sekunnissa eli noin 29 000 kilometriä tunnissa. Jarrutusvaiheessa nopeus oli määrä pudottaa 300 metriin sekunnissa eli 1000 kilometriin tunnissa.

Sukkulan nokka ja siipien etureuna on peitetty hiilikuitulaminaatilla, joka kestää yli 1400 asteen kuumuuden. Lisäksi osa pinnasta peitetään keraamisilla tiilillä, joiden on määrä kestää 1200 asteen kuumuus.

Italialainen avaruusasiantuntija Umberto Guidoni arveli, että Columbia on saapunut Maan ilmakehään väärässä tulokulmassa.

-Saapuminen ilmakehään on yksi kriittisimpiä hetkiä sukkulalennoilla. Muutaman asteen virhe tulokulmassa saattaa johtaa nyt tapahtuneen kaltaisiin onnettomuuksiin, Guidoni sanoi.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

(Seitsemän uutiset 01.02.2003).

(01.02.2003)

(01.02.2003)

(Kymmenen uutiset 01.02.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.