Mainos

Väitöstutkimus: Puolukkaa voi viljellä pellossa

Puolukkaa voi viljellä pellossa, eikä se vaadi paljon lannoitteita eikä kasvinsuojeluaineita. Maatalous- ja metsätieteiden maisteri Meeri Saario arvioi väitöstutkimuksessaan, että puolukan viljely täysin luonnonmukaisesti näyttää myös mahdolliselta.

Rikkakasvit ovat puolukan peltoviljelyn ongelma. Saarion mukaan orgaaninen kate yhdessä rikkakasvihävitteen kanssa torjuu tehokkaasti rikkakasveja. Myös muovikate ensimmäisinä viljelyvuosina antaa hyvän suojan.

Puolukan viljelymahdollisuuksia on tutkittu monissa maissa, mutta viljelyä ei ole saatu missään kunnolla liikkeelle. Saario tutki tekijöitä, jotka vaikuttavat luonnonvaraisen puolukan menestymiseen pelto-oloissa sekä varastointiajan ja -olojen vaikutuksia puolukan marjojen laatuun.

Saarion väitös tarkastettiin tänään Helsingin yliopistossa. Puolukan versot kasvavat täyteen mittaansa 4-6 vuodessa, minkä jälkeen ne alkavat ikääntyä. Kun puolukan versosto leikataan alas maanrajaa myöten, se saadaan Saarion mukaan parhaiten uusiutumaan.

Tutkimuksessa puolukat säilyivät 1-2 asteen lämpötilassa neljä viikkoa ilman havaittavaa pilaantumista. Myös puolukan kypsyysaste sadonkorjuuvaiheessa ja lajikkeiden väliset erot vaikuttavat säilyvyyteen ja marjojen sisäisiin laatutekijöihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.