Mainos

Väitös: Luottamustoimet tärkeitä kunnallispolitiikassa

Puoluepolitiikka ei ole yhtä tärkeää kuin luottamustoimet kunnallispolitiikassa. Tänään tarkastettavan väitöksen mukaan luottamustoimet ja järjestökokemus ovat tärkeimmät edellytykset kunnallisvaaliehdokkaaksi ja valtuutetuksi pääsyyn.

Puoluesidonnaisuus tai -kokemus eivät sen sijaan juuri auttaneet selittämään, ketkä pääsevät ehdokkaiksi ja valtuustoon. Maisteri Soile Kuitusen väitöskirja tarkastetaan tänään Turun yliopistossa.

Kuitunen on selvittänyt, kuinka ehdokkaaksi hankkiudutaan ja mitkä tekijät selittävät valikoitumisvaiheita. Erityisesti aiempi kunnallispoliittinen kokemus osoittautui tärkeäksi. Aiempien kunnallisten luottamushenkilöiden ehdokkaaksi valikoitumisen todennäköisyys oli kymmenkertainen verrattuna siihen, että he jäävät pois ehdokaslistoilta.

Kuitunen huomasi, että politiikan hallinnan ja puoluesidonnaisuuden merkitys on vähäinen. Sen sijaan kansalaispätevyys auttaa ehdokkaaksi valikoitumista. Politiikan hallinnalla ei ole selvää vaikutusta valtuustoon pääsyyn. Suurin osa ehdokkuusaloitteista on puolueiden tekemiä.

Kuitunen ei huomannut merkkejä paljon puhutusta demokratian kriisistä. Suurin osa ehdokaslistoille valikoituneista henkilöistä on hyvin motivoitunut ehdokkuudesta ja edustajan paikasta. Heidän mielenkiintonsa kohoaa, kun kunnallispoliittinen kokemus karttuu.

Tutkimus osoittaa, että suurin osa vaaliehdokkaista on pätevöitynyt hoitamaan edustajan tehtävää järjestöissä tai kunnallisissa puolueiden luottamustehtävissä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.