Vaikuttajien ökyfestarista muodostui mutapainajainen: Kymmenet tuhannet juhlijat jumissa ilman vessoja

Video näyttää, miten vaikuttajien ökyfestivaalit muuttuivat mutapainajaiseksi Nevadassa 0:57
Video näyttää, miten vaikuttajien ökyfestivaalit muuttuivat mutapainajaiseksi Nevadassa

Burning Man -festivaali Nevadan autiomaassa ei ole sujunut suunnitelmien mukaan. 

Yhdysvaltain Nevadassa järjestettävä viikon mittainen Burning Man -festivaali huipentuisi tavallisesti maanantaina puisen hahmon polttamiseen. Festivaalin virallinen osuus päättyi kuitenkin jo ennen aikojaan, kun rankkasateiden aiheuttama muta vei festivaalialueen täyteen kaaokseen lauantaina. 

– Burning Man -yhteisön ihmiset ovat valmiita tukemaan toisiaan, festivaali tiedotti verkkosivuillaan.

– Olemme hyvin valmistautuneita tällaiseen säätapahtumaan, tiedotteessa lisättiin.

Katso jutun alussa olevalta videolta, miltä mutavelliksi muuttuneella festivaalialueella näyttää.

Festivaalien huoltovarmuus ei vakuutteluista huolimatta näytä toimivan parhaalla mahdollisella tavalla. Esimerkiksi festivaalin siirrettäviä vessoja BBC:n mukaan ei pystytä tyhjentämään tai huoltamaan. 

Festivaalijuhlijoita on kehotettu säästämään ruokaa, vettä ja polttoainetta, sillä huoltoreitit festivaalialueelle ovat käyttökelvottomia mudan vuoksi. Alueelta ei myöskään pääse millään kulkuvälineellä pois, mutta useat kaaoksesta tarpeekseen saaneet juhlijat ovat päättäneet tarpoa mutatietä pitkin kävellen lähimmälle valtatielle muutaman kilometrin päähän. 

– Se oli yhtä helvettiä. Jokainen askel oli kuin raahaisi jaloissa mukanaan valtavia kivenlohkareita, Amar Singh Duggal kertoi uutiskanava CNN:lle kahden tunnin mutakävelyn jälkeen. 

Lisää sadetta on sääennusteiden mukaan odotettavissa vielä ainakin sunnuntain ajan, joten viranomaisten mukaan kulkeminen festivaalialueelle ja sieltä pois ei todennäköisesti ole mahdollista ennen maanantaita.

Yksi kuollut

CNN:n mukaan viranomaiset tutkivat yhden ihmisen kuolemaa festivaalialueella. Viranomaiset uskovat, että kuolema liittyy lauantaiseen rankkasateeseen.

Vaikuttajien ja julkisuudesta tuttujen henkilöiden suosiossa olevan festivaalin osallistujamääräksi kokonaisuudessaan on arvioitu 70 000 ihmistä. Muun muassa näyttelijä Chris Rock päivitti Instagramiin kaaoksesta festivaalilla.

Suurin osa osallistujista vakuuttelee jatkavansa tanssimista mudassa loppuun saakka. 

– Juhlat jatkuvat normaalisti! On huonompiakin olosuhteita kuin tämä. Kaikki auttavat toisiaan ja siitä Burning Manissa on kyse, Sherin Natan kuvailee BBC:lle.

Pääsy Black Rock Cityyn, eli festivaalialueen varsinaiselle juhlakentälle on kuitenkin suljettu tapahtuman loppuun saakka. Sfgaten mukaan ennakkomyynnissä lippu Burning Man -festivaalille maksaa halvimmillaan noin 300 dollaria päivässä.

Lue myös:

    Uusimmat