Väärin pysäköity auto saattaa ensi vuonna jäädä niille sijoilleen

Pysäköintivalvonnan lainsäädäntö uudistuu vuoden alussa. Julkista pysäköinninvalvontaa tehostetaan selvästi suuremmilla virhemaksuilla ja ensimmäistä kertaa Suomessa käyttöön otettavalla rengaslukolla. Rengaslukko estää auton liikuttamisen.

Rengaslukon saattaa saada autoonsa, mikäli väärinpysäköinti on jatkunut yli kaksi päivää tai jos maksamattomia ja lainvoimaisia sakkoja on viisi tai enemmän. Samoin edellytyksin auto voidaan siirtää.

Helsingissä rengaslukkoa ei oteta heti käyttöön, vaan kaupunki keskittyy siirtämään väärin pysäköidyt autot varikolle.

– Jos huomataan, että rengaslukko voitaisiin ottaa käyttöön tai joissakin tilanteissa siitä olisi kenties hyötyä, niin voidaanhan se sitten ottaa myöhemmin käyttöön, mutta ei ensi vaiheessa. Rengaslukkoa puoltaa tietysti se, että se on ehkä nopeampi keinoa puuttua asiaan, silloin kun pysäköinninvalvonta menee paikalle, Helsingin kaupungin kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila kertoo.

Lukkojen toimittajat harvassa

Soittokierros suurimpiin kaupunkeihin paljasti, että kaikki ovat Helsingin linjoilla: rengaslukko otettaneen rajattuun käyttöön jossain. Tampereelta emme saaneet asialle varmistusta.

Osa kaupungeista valitteli, ettei lukkojen toimittajia juuri ole. MTV3 Uutiset haastatteli yhtä maahantuojaa.

– Rengaslukot soveltuvat viranomaiskäytön lisäksi esimerkiksi trailereiden ja asuntovaunujen turvaamiseen. Lukot ovat kunnon terästä, ja sanotaan, että näissä on onnistuttu pitämään lukkojen liikkuvuus ja käyttökelpoisuus, keveys sekä toimintakyky yllättävän hyvässä kunnossa, Suomen Perusturva Oy:n toimitusjohtaja Joni Kallio sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat