Mainos

Väärin asennettu lastenistuin vaarallinen - 70 prosenttia laiminlyö ohjeita

Auton lastenistuin on valittava erittäin tarkkaan. Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvasen mukaan kannattaa aina luottaa asiantuntijan apuun, että saa mahdollisimman turvallisen istuimen.

– Hyvän ja turvallisen istuimen tunnistaminen on haaste. Suosittelen alan erikoisliikettä, siellä on asiantunteva palvelu ja erilaisia vaihtoehtoja, Tolvanen sanoo.

Kansainvälisessä testissä todettiin, että useimmat turvaistuimet kestävät kolareissa hyvin. Autoliiton julkaisemassa turvaistuintestissä monet istuimet saivat kuitenkin moitteita käytettävyydessä tai mukavuudessa.

Testissä painotettiin erittäin paljon käytön helppoutta ja ohjeiden selkeyttä.

– Hyväkin istuin on väärin asennettuna vaarallinen. 70 prosenttia suomalaisten istuimista on väärin asennettu, Tolvanen sanoo.

– Sekin on hyvä käydä myyjän kanssa läpi, että miten istuin asennetaan autoon oikein.

"Päivittäin näkee paljon vaarallisia yhdistelmiä"

Tolvasen mukaan Suomessa käytetään lastenistuimia paljon, mutta niiden käytössä on petraamisen varaa. Hänen mielestään nähtävillä on paljon vaarallisia yhdistelmiä.

– Jos lasta pidetään sylissä ja sitten laitetaan yhteinen turvavyö, voi lapselle aiheutua jo jarrutustilanteessa vammoja. Aikuinen painaa niin paljon, Tolvanen selvittää.

Hän muistuttaa myös, että lasta ei saa koskaan laittaa etupenkille, jos autossa on turvatyyny. Jos lapsi taas on tavallisissa vöissä, voi alhaisissakin nopeuksissa tulla pahaa jälkeä.

– Vyö voi mennä juuri kaulan kohdalta. Kainalon alta vyötä ei saa koskaan laittaa, Tolvanen sanoo.

Vaikka hyvät ja hengittävät materiaalit näkyvätkin hinnassa, ovat ne lapsen viihtyvyyden kannalta tärkeitä. Asiantuntijan avustamaan ostotapahtumaan kannattaakin ottaa lapsi mukaan, hän sitä istuinta käyttää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.