Mainos

Vaarallinen avaruusromu huolettaa asiantuntijoita

Avaruusromun määrä kasvaa vuosi vuodelta. Jos esimerkiksi satelliitit iskeytyvät toisiinsa, romunkappaleet lisääntyvät välähdyksessä moninkertaisesti.

Asiantuntijat pelkäävät, että törmäykset yleistyvät lähivuosikymmeninä, ellei romua saada vähennettyä. Satelliittikolarit ovat vielä nykyään äärimmäisen harvinaisia.

- Pitäisi toimia ennen kuin tämä karkaa käsistä, patistaa tutkija Hugh Lewis Southamptonin yliopistosta.

Lewisin johdolla tehdyn selvityksen mukaan vuonna 2059 uhkaavia tilanteita on jo kymmeniätuhansia viikossa. Kymmenen vuoden päästä törmäysriski on 50 prosenttia korkeampi kuin nyt ja viidenkymmenen vuoden kuluttua 250 prosenttia.

Lewis varoittaa, että törmäysten estäminen tulee hyvin kalliiksi. Satelliittien liikkeiden korjaaminen on myös vaikeaa ja hidasta.

Viime helmikuussa iso viestintäsatelliitti ja venäläinen sotilassatelliitti osuivat toisiinsa Siperian yllä. Tekokuista jäi jäljelle satoja romunpalasia.

Toinen melkein yhtä tuhoisa tapaus on vuodelta 2007. Kiina ampui ohjuksen epäkunnossa olleeseen satelliittiin, joka hajosi sirpaleiksi.

- Näistä kahdesta iskusta syntyi valtavasti romua - niistä on peräisin noin 40 prosenttia Maan kiertoradalla olevista romunkappaleista, Lewis sanoo.

Astronauttien työkaluja ja maalinhitusia

Rikkoutuneiden satelliittien lisäksi avaruudessa leijuu astronauteilta kadonneita työkaluja, avaruusalusten roskia ja jätteitä sekä kantorakettien jäänteitä.

Jopa maalinhituset voivat olla vaarallisia, jos törmäysnopeus on 15-20 kilometriä sekunnissa.

- Kyse on nopeudesta. Marmorikuulan kokoinen kappale voisi tuhota avaruusaluksen, Lewis sanoo.

Viime maaliskuussa sentin pituinen romu aiheutti hälytyksen kansainvälisellä avaruusasemalla. Miehistö evakuoitiin asemalle telakoituun Sojuz-alukseen varmuuden vuoksi, kunnes vaara oli ohi parinkymmenen minuutin kuluttua.

Avaruusaseman rataa on mahdollista myös muuttaa, jos vaara havaitaan ajoissa. Väistöliikkeitä tehdään noin kerran vuodessa, kertoo Tähdet ja avaruus -lehti.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.