Mainos

UV-säteily voimakasta etelässä - UV-ennuste nyt MTV3:n sääsivuilla

Ultraviolettisäteily on nyt voimakasta ja aurinko polttava maan eteläosassa.

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen voimakkaasta ultraviolettisäteilystä päivällä maan eteläosaan. UV-indeksin arvo on 6. Ultraviolettisäteilyn ennustetaan olevan voimakasta myös lähipäivinä etelässä.

Indeksin luku 6 tarkoittaa, että ihotyypistä riippuen ihon polttaa helposti jo 5-30 minuutissa.

UV-indeksin arvo nousee Etelä-Suomessa keskikesällä yli suojautumistarpeen kello 10-17. Suurimmillaan säteilyn määrä on kello 11-15 eli lähellä aikaa, jolloin aurinko on korkeimmillaan.

– Aamulla ja illalla auringon säteily tulee maahan loivemmassa kulmassa ja pitkän matkan ilmakehän läpi. Tällöin säteilymäärä leviää isommalle alalle eikä ole niin voimakasta, sanoo MTV3:n meteorologi Pekka Pouta.

Suomessa UV-indeksi on kesäisin pääosin 5-6. UV-indeksin arvo 7 on mitattu Suomessa vain muutaman kerran. Päivän ylin UV-indeksi on ennustettu pilvettömälle säälle, mutta säteily voi olla voimakasta myös pilvisellä säällä. Ainoastaan paksut pilvet vaimentavat UV-säteilyä merkittävästi.

Ihosyövät yleistyneet Suomessa

Ultraviolettisäteilyltä on syytä suojautua, kun UV-indeksi on 3 tai korkeampi. Iho tulisi tällöin suojata auringolta vaatteilla ja päähineellä sekä aurinkorasvalla ja välttämällä pitkään auringossa olemista. Silmät tulisi suojata aurinkolaseilla. Aurinkovoiteen suojakertoimen tulee ainakin lapsilla ja herkästi palavilla aikuisilla olla korkea eli 30-50.

Syöpäjärjestöt muistuttavat, että jatkuva ihon altistuminen UV-säteilylle voi aiheuttaa ihosyövän. Ihosyövät ovat yleistyneet Suomessa. Ihosyövistä vaarallisin on melanooma, johon sairastuu vuosittain yli tuhat ihmistä ja menehtyy yli sata. On arvioitu, että jopa 90-95 prosenttia kaikista melanoomista olisi ehkäistävissä järkevämmällä aurinkokäyttäytymiselle.

Suomalaisten suosimissa lomakohteissa Etelä-Euroopassa UV-indeksi on tällä hetkellä 8-10.

Ultraviolettisäteilyennuste on nyt myös MTV3:n uudistetulla sääsivustolla. Sivuilta löytyy myös paikkakuntakohtaisia ja alueellisia sääennusteita sekä tietoa muun muassa sateiden liikkeistä, tuulen voimakkuuksista, keliolosuhteista maanteillä ja siitepölytilanteesta.

Katso alueelliset sääennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.