Mainos

Uutiskonkarille journalistipalkinto

Radio Novan päätoimittaja ja MTV:n uutisten Multimediatoimituksen päällikkö Risto Pohjanpalo on saanut arvokkaan tunnustuksen vuosikymmenten journalistin urastaan. Pohjanpalolle on myönnetty tänään valtion journalistipalkinto.

Suuruudeltaan 8 500 euron palkinto myönnetään pitkästä ja merkittävästä journalistisesta urasta, ja sen saa tänä vuonna neljä toimittajaa. Palkinnot jakaa kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin.

- Kyllä se on arvokas tunnustus työstä, joka nyt alkaa tässä palkkatyövaiheena olla lopuillaan. Olen jäämässä eläkkeelle kuun lopussa, Pohjanpalo toteaa.

Perustelujen mukaan Pohjanpalo on vaikuttanut sähköisen tiedonvälityksen uutisjournalismin kehittämiseen usealla eri tasolla.

Hänet tunnetaan pitkän Ylen uutistoimittajan uransa lisäksi Radio Novan uutisten perustajana ja vetäjänä. Hänen johdollaan Suomen suurimman kaupallisen radiokanavan uutisista on muodostunut luotettava ja uskottava uutismedia Suomen mediakenttään.

Samalla hän on osallistunut keskeisesti alan järjestötyöhön sekä toiminut hyvää journalistista tapaa valvovan Julkisen sanan neuvoston jäsenenä, varapuheenjohtajana sekä varajäsenenä.

Yli 40 vuotta uutistyötä

Journalistin uransa Pohjanpalo aloitti vuonna 1966 Yleisradion Keski-Pohjanmaan alueradiossa Kokkolassa, ensin avustajana, sitten vakinaisena toimittajana. Hän teki muun ohjelmatyönsä ohella uutis- ja ajankohtaisjuttuja valtakunnallisiin radio- ja tv-uutisiin sekä muihin Yleisradion ajankohtaisohjelmiin.

70-luvulla Pohjanpalo siirtyi Helsinkiin Ylen Radion uutistoimitukseen, jossa hän toimi kymmenkunta vuotta radion pääuutislähetyksen, Päivin peilin toimittajana. Hän oli myös vetäjänä ja tuottajana useissa projekteissa Ylen uutistoimituksessa. Hänen johdollaan Ylen radiouutiset aloittivat ensin säännölliset yöuutiset ja myöhemmin vielä ympärivuorokautiset tasatuntiuutiset.

Pohjanpalo siirtyi Yleisradiosta vuonna 1997 perustamaan Radio Novan uutistoimintaa. Alusta alkaen hän on toiminut Radio Novan uutisten vastaavana päätoimittajana.

Suurimmat muutokset toimittajan työssä ovat Pohjanpalon mukaan tapahtuneet aivan viime vuosina.

- Uutisten määrä on lisääntynyt aivan tavattomasti. Nyt uutisia saa painamalla nappia, koko ajan pystyy olemaan ajan tasalla, kun ennen uutiset tulivat tiettyyn kellonaikaan, Pohjanpalo miettii.

Nuorempia toimittajia Pohjanpalo neuvoo erityisesti hankkimaan hyvän yleissivistyksen, jotta online-rumbassa erottaisi oleellisen.

- Ehkä hiukan voitaisiin mennä taaksepäin ja syventyä entistä enemmän asian taustoihin. Olisi tehtävä uutistyötä, jossa omat toimittajat tekevät havaintoja sekä selvittävät taustoja, perustyötä. Nyt ollaan hyvin paljon erilaisten tiedotteiden varassa ja tehdään versioita toisten tekemistä uutisista. Se alkuperäinen, oma hankinta jää joskus turhan vähälle.

Estonia ei unohdu

Ikimuistoisinta uutistapahtumaa Pohjanpalon ei kauaa tarvitse muistella. Vuonna 1994 Itämerellä seilannut matkustajalaiva Estonia upposi vieden mukanaan 852 ihmistä. Tapahtuman mittaluokka alkoi paljastua toimituksissa keskellä yötä.

- Se oli sellainen uutistapahtuma, että sen kovempaa ei kohdalle tule, eikä tietenkään toivokaan tulevan. Se on varmasti kaikilla sen eläneillä ykkösuutinen.

Pohjanpalo oli tuolloin Ylen radiouutisten toimituspäällikkönä pyörittämässä suurta uutisrumbaa, joka tarvittiin katastrofin uutisoinnin hoitamiseen.

Sittemmin Pohjanpalo on johtanut MTV:n multimediatoimituksessa niin Aasian hyökyaaltokatastrofin kuin Jokelan ja Kauhajoen kouluampumistenkin uutisointia.

Nyt saadun tunnustuksen lisäksi Pohjanpalo palkittiin hiljattain myös puolustusvoimien sotilasansiomitalilla. Pohjanpalo jää eläkkeelle heinäkuun alusta.

- On vaikea vielä tässä vaiheessa sanoa, mihin tämä elämä muotoutuu. Aika paljon aion viettää mökillä aikaa ja tehdä paljon sellaista, mihin tämä päivätyö ei ole antanut mahdollisuuksia, eläkkeelle jäävä uutiskonkari haaveilee.

Muut palkinnon saajat: Pirjo Kukko-Liedes, Erkki Laatikainen sekä Martti Merilinna.

Lisäksi henkilökohtaisen ylimääräisen sanomalehtimieseläkkeen saivat Risto Arkimies, Kirsti Becker, Lea Järvisalo, Mikko Laitinen, Eero Marttinen, Jorma Mylly, Raija Peltomaa, Kaika Pohtokari, Arja-Anneli Tuominen sekä Kari Varvikko.

KULTTUURIMINISTERI STEFAN WALLIN OJENSI PALKINNON

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.