Mainos

Uusin trendi: Omista oma viinitarha

Johnny Depp ja Vanessa Paradis (Getty)

Julkkikset tietävät mikä on muotia. David Beckham osti sellaisen synttärilahjaksi Victoria-vaimolleen, vanhan kunnon ajan rokkaritkin hankkivat lisätuloja sillä ja monet poliitikot haluavat myös nostaa profiiliaan omistamalla ainakin osan sellaisesta. Kyse on tietenkin oman viinitarhan omistamisesta.

Jalkapalloilija David Beckham pulitti seitsemän numeroisen summan vaimonsa 34-vuotiaslahjasta.

Ranskaan asettunut näyttelijä Johnny Depp on ostanut myös Beckhamin tapaan vaimolleen tilan. Vanessa Paradis sai tilan lahjaksi uuden albuminsa Divinidyllen kunniaksi. Tila sijaitsee St. Tropezin lähistöllä.

Depp on tunnettu viinin rakastaja: miehen suosikkiviinit ovat klassikot Pétrus ja Château Cheval-Blanc.

– Noita viinejä juodessaan voi saavuttaa nirvanan, mies tuumaa.

Coppola Presents on halpisviiniä

Monille tähdille viinitarhan omistaminen on vain sijoitus, mutta useille myös elämäntapa. Rahaakin sillä toki tehdään: Yhdysvalloissa viime vuonna julkkisten tuottamat viinit vastasivat jo yhdestä prosentista koko maan viinimyynnistä.

Legendaarisen ohjaajan Francis Ford Coppolan vuonna 1975 ostama Rubicon Estate -tila on myös noussut niin suosituksi turistikohteeksi, että vierailijoilta on alettu veloittaa 15 euron pysäköintimaksua.

Tila tuottaa niin halvahkoa Francis Coppola Presents -viiniä kuin arvokkaampaakin vuosikertaviini Rubiconia.

– Kun ostin tilan, minulle sanottiin että älä missään nimellä jätä päivätyötäsi tämän harrastuksen vuoksi. Olenkin palkannut alan todellisia asiantuntijoita huolehtimaan itse viinin valmistuksesta jotta itse voin vain nauttia, Coppola kertoo.

Brangelinakin viinibisneksessä

Useat julkkikset ovat innostuneet myös ekologisesta viininviljelystä. Jurassic Park -elokuvasta tuttu Sam Neill on valmistanut ekologista pinot noiriaan Uudessa-Seelannissa vuodesta 1993.

Golf-maailman supertähti Ernie Els ei taas ole perinyt innostusta viineihin nuoresta. Hänen vaimonsa Liesl pakotti miehen maistamaan viiniä tämän ollessa jo hyvän matkaa aikuisuuden puolella ja pian Ernie innostuikin asiasta. Vuonna 1999 mies perusti oman viinitarhan bisneskumppaninsa kanssa Etelä-Afrikan Stellenboschiin.

Kaikenlaiset julkisuudesta tutut kasvot ovat intoutuneet kokeilemaan viinibisneksestä. Muun muassa Brad Pitt ja Angelina Jolie ovat tehneet kolmevuotisen sopimuksen provencelaisen Chateau Miraval -tilan kanssa.

Depardieu: Jokainen sato kuin lapsen syntymä

Ranskalaisnäyttelijä Gerard Depardieu on hoidellut jo 1980-luvun alusta asti niin Ranskan Bordeauxissa, Languedocissa, Espanjassa, Marokossa kuin Argentiinassakin. Mies pyrkii nyt laajentamaan tilojaan Algeriaan ja Italiaan ja uskoo vakaasti Pohjois-Afrikan olevan uusi Australia, eli nousevan lähivuosina trendikkääksi viininviljelyalueeksi.

Depardieu pitää itseään aitona viininvalmistajana ja on arvostellutkin monia julkkiksia jotka pitävät itseään viiniammattilaisina.

– Monet heistä ovat lähteneet mukaan vain saadakseen lisää rahaa. Ei tämä bisnes kosketa rahaa, vaan sitä että olet yhtä maan kanssa, mies jyrisee.

Depardieun ammatiksi hänen passissaan on merkitty näyttelijä-viinin valmistaja.

– Olen sydämelläni mukana tässä bisneksessä. Jokaisen sadon odotus on kuin odottaisi lapsen syntymää, mies kuvailee.

Miehellä on toki itselläänkin historiaa viinin kanssa: pahimmassa vaiheessa tähti kumosi viisi pulloa tuotoksiaan per päivä.

Myös he omistavat viinitarhan:

– Näyttelijä Olivia Newton Johnin viinitila on eteläisessä Australiassa ja tuottaa shirazia ja chardonnayta. Olivian Koala Blue -viinit ovat hitti Australiassa.
– Sopranos-näyttelijä Lorraine Braccon tila Virginiassa Yhdysvalloissa tuottaa Pinot Grigiota.
– Laulaja Cliff Richardsilla on viinitila Algarvessa Portugalissa
– Laulaja Stingin tila on Italian Toscanassa.
– Simply Red -laulaja Mick Hucknall omistaa viinitilan Italiassa Etna-tulivuoren viereltä.
– Mötley Crue -yhtyeen laulaja Vince Neil tuottaa Kaliforniassa Vince-nimistä shirazia.
– Simple Minds -yhtyeen muusikko Jim Kerrillä on viinitila Italian Sisiliassa.
– Golfari Nick Faldolla on viinitila Australiassa joka tuottaa niin cabernet sauvignonia, shirazia kuin sauvignon blancia.
– Tanskan prinssi Henrik viljelee viiniä ranskalaisessa Cauxin tilalla.
– Laulaja Bob Dylan.
– Hip hop -artisti Lil Jon.
– Kitaristi Carlos Santana.
– Mukaan huumaan ovat huhujen mukaan lähdössä niin ohjaaja Ridley Scott kuin Bruce Springsteen, jotka etsivät vielä maanpäällistä paratiisiaan. Myös ravintoloitsijana tunnettu Robert De Niro pitää silmällä muutamaa tilaa Italiasta.

Teksti: Heli Kettunen
Kuvat: Getty

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.