Uusi vuosi ajaa miljoonat kiinalaiset tienpäälle

Kiinassa valmistaudutaan parhaillaan vuoden suurimpaan juhlaan mittavan kansainvaelluksen merkeissä.

Sadat miljoonat kiinalaiset matkustavat halki maan päästäkseen sukunsa luo viettämään kiinalaista uutta vuotta.

Uusi vuosi on Suomi-Kiina-seuran puheenjohtaja Veli Rosenbergin mukaan Kiinassa niin iso juhla, että jotta saataisiin vastaava tapaus suomalaisista juhlapäivistä, siihen pitäisi liittää uuden vuoden lisäksi myös joulu.

– Kiinalaisessa uudessa vuodessa on muutenkin meidän joulumme kaltaisia piirteitä. Lapset saavat lahjoja, ja suvut kokoontuvat yhteen kotiseudulleen.

Kaikki on Kiinassa nyt kiinni

Uutta vuotta juhlitaan Kiinassa ajan kanssa. Virallisesti juhla kestää nykyään neljä päivää, mutta perinteisesti tapausta juhlistetaan kaksi viikkoa.

Myös kiinalaisten kanssa asioivien suomalaisyritysten on syytä varautua siihen, että kaikki paikat liikeyrityksiä ja toimistoja myöten ovat kiinni.

– Tilanne on vähän samanlainen, kuin jos joku onneton kiinalainen tulisi liikeneuvotteluihin Suomeen jouluna tai juhannuksena. Kaikki ovat lomilla ja poissa työpaikoiltaan. Kiinalaisille uusi vuosi on tärkeä tilinpäätösten päivä siinäkin mielessä, että erilaiset valtion instanssit ja firmat pyrkivät tekemään vuosisuunnitelmansa valmiiksi uuteen vuoteen mennessä.

Jänis on harmonian merkki

Huomenna alkaa kiinalaisessa kalenterissa jäniksen vuosi. Tänään päättyvä vuosi on puolestaan ollut tiikerin vuosi.

Edessä on Veli Rosenbergin mukaan suuri muutos.

– Taakse jäänyt vuosi on ollut ihan niin kuin tiikeri eläimenä: hurja, nopeasti reagoiva, voimakas ja äkkipikainen. On ollut maanjäristyksiä ja kaikenlaista taloudellistakin epäonnea. Jäniksen vuoden pitäisi olla seesteinen diplomatian vuosi.

Kiinalaisuutta kannattaa opiskella

Kiina on noussut nopeasti maailman toiseksi suurimmaksi talousmahdiksi. Se kiinnostaa entistä enemmän myös suomalaisyrityksiä.

Suomi-Kiina-seuran puheenjohtaja Veli Rosenbergin mielestä asiointi kiinalaisten kanssa helpottuu huomattavasti, jos tutustuu heidän historiaansa ja kulttuuriinsa paremmin.

– Siinä mielessä kiinalaisen uuden vuoden juhlan viettäminen myös Suomessa on hyvin tärkeää. Meidän tulisi ymmärtää ainakin astetta syvällisemmin, millä tavalla kiinalaiset ajattelevat ja toimivat eri tavalla kuin me.

Rosenberg korostaa, että ymmärtäminen ei tarkoita sitä, että pitäisi myös hyväksyä, mitä Kiinassa tapahtuu.

– Puhumattakaan siitä, että me muuttuisimme samanlaisiksi kuin he ovat. Me ajattelemme tietysti omalla tavallamme, ja meillä on omanlaisemme arvot. Mutta mitä paremmin me ymmärrämme sen, että meillä on ajatustavoissa, kulttuurissa ja perinteissä eroja, sitä helpompi meidän on ymmärtää, miksi meillä on erimielisyyksiä ja miksi me käyttäydymme ja toimimme toisella tavalla. Sillä lailla me suomalaiset hyödymme yhteistyöstä enemmän.

Kiinalaista uutta vuotta vietetään kuukalenterin mukaan. Vuoden ensimmäinen päivä on talvipäivän seisauksen jälkeisen toisen uudenkuun päivä. Käytännössä uusi vuosi alkaa joko tammikuun lopussa tai helmikuun aikana.

Lue myös:

    Uusimmat