Mainos

Uusi menetelmä hometalobakteerien toteamiseen

Kansanterveyslaitoksen ympäristöterveyden osastolla on kehitetty uusi menetelmä, jolla voidaan todeta paremmin erään keskeisen hometalobakteerin esiintyminen.

Uusi PCR-menetelmä perustuu DNA-tunnistukseen ja se ennustaa herkemmin kosteusvaurion esiintymistä rakennuksessa kuin perinteinen viljelymenetelmä.

Kosteusvauriorakennuksissa esiintyy lukuisten homelajien lisäksi myös bakteereita, joista tunnetuimpia ovat aktinomykeetit eli sädesienet. Näihin kuuluvat streptomykeetit ovat olleet jo vuosien ajan Kansanterveyslaitoksen hometalotutkimusryhmän tutkimuksen kohteena. Diplomibiologi Helena Rintala kehitti väitöskirjatyössään viljelyä nopeamman ja tarkemman menetelmän streptomykeettien toteamiseksi sisäympäristöissä.

Rintala arvioi tutkimuksensa perusteella, että mitään erityistä, hometaloissa viihtyvää streptomykeettilajistoa ei ole. Streptomykeetit ovat yleisiä maaperässä. Solu- ja eläinkokeissa niiden on todettu aiheuttavan korkeita tulehdusvasteita. Mikrobien määritykseen käytetään yleensä viljelymenetelmiä, joilla kuitenkin pystytään osoittamaan vain elinkykyinen osa mikrobistosta. DNA-tunnistukseen pohjautuvilla menetelmillä pystytään toteamaan mikrobit niiden elinkyvystä riippumatta.

Rintalan väitöskirja tarkastettiin perjantaina Kuopion yliopistossa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.