Mainos

Uusi luottotietolaki voimaan marraskuun alussa

Uutta on esimerkiksi rekisteriin merkittävä tieto siitä, että maksuhäiriö on syntynyt takausvastuun johdosta. Tieto merkitään rekisteröidyn pyynnöstä ja tämän antaman luotettavan selvityksen perusteella.

Marraskuun alussa astuu voimaan uusi luottotietolaki. Laissa määritellään nykyistä täsmällisemmin, mihin tarkoituksiin kuluttajan luottotietoja saa luovuttaa ja käyttää. Laissa on säännökset luottotietorekistereihin talletettavista tiedoista ja niiden säilytysajoista.

Uuden lain mukaan tietosuojavaltuutettu valvoo myös yritysluottotietojen käsittelyä. Luottotietotoiminnan harjoittajilta edellytetään luotettavuutta sekä hyvän luottotietotavan noudattamista. Luottotietorekisteriin saa kuten nykyisinkin tallentaa viranomaisten toteamia ja velkojien ilmoittamia maksuhäiriötietoja sekä henkilön tai yrityksen luottokelpoisuutta osoittavan luokituksen.

Luottotietojen tietosisältö monipuolisemmaksi

Uutta on rekisteriin merkittävä tieto siitä, että maksuhäiriö on syntynyt takausvastuun johdosta. Tieto merkitään rekisteröidyn pyynnöstä ja tämän antaman luotettavan selvityksen perusteella. Samoin on rekisteriin otettava rekisteröidyn pyynnöstä tieto siitä, mitkä merkinnät aiheutuvat saman saatavan laiminlyönnistä sekä tieto maksuhäiriömerkinnän aiheuttaneen maksun suorittamisesta.

Tietojen säilyttämisaikoja täsmennetään

Tietoja maksujen laiminlyönneistä säilytetään luottotietorekistereissä tietyn ajan. Näitä säilyttämisaikoja täsmennetään ja joiltakin osin lyhennetään. Velan maksaminen voi lyhentää säilyttämisaikaa, mutta toisaalta säilyttämisaikaa voidaan jatkaa, jos rekisteröidylle tulee uusia maksuhäiriöitä.

Yrityksen vastuuhenkilöä koskevien luottotietojen käyttöä rajoitetaan nykyisestä. Vastuuhenkilön luottotietoja saa käyttää luottokelpoisuuden arvioinnissa silloin, kun on kyse toimintaansa aloittavasta yrityksestä tai yrityksestä, jossa määräämisvalta on siirtynyt tai enemmistö vastuuhenkilöistä vaihtunut. Vastuuhenkilön luottotietoja saa käyttää myös avoimen yhtiön, kommandiittiyhtiön tai pienen osakeyhtiön luottokelpoisuuden arvioinnissa.

Omat luottotietonsa saa tarkastaa maksutta kerran vuodessa.

Myös yritykset saavat oikeuden tarkastaa luottotietonsa rekistereistä ja korjata virheellisen tiedon. Tällainen oikeus on nykyisin vain luonnollisella henkilöllä. Omat luottotietonsa saa tarkastaa maksutta kerran vuodessa.

Luottotietotoiminnan harjoittajien tulee antaa luottotietoja myös kuluttajille kohtuullista korvausta vastaan. Näin kuluttajat voivat nykyistä paremmin varmistua esimerkiksi sopimuskumppaninsa luotettavuudesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.