Mainos

Uusi geenitesti paljastaa perinnölliset sairaudet jo raskausaikana

Uusi suomalainen geenitesti kykenee selvittämään lapsen perinnölliset sairaudet jo raskauden aikana.

Suomessa on kehitetty raskaana oleville naisille geenitesti, joka paljastaisi vanhempien kantamat perinnölliset sairaudet. Testi voidaan tehdä samasta verikokeesta kuin Down-syndroomaseulonta.

Vanhemmille tehtävät geenitestit paljastaisivat, mitä geenejä he perimässään kantavat. Suurimmalla osalla suomalaisista on jokin tautigeeni perintönään, vaikka sairautta ei olisikaan. Jos kummallakin vanhemmalla on saman taudin aiheuttava peittyvä geeni, lapsen riski sairastua tautiin on yksi neljästä. Kuitenkin vasta lapsivedestä tai istukasta otettu näyte antaa varman tiedon siitä, mikä tämän nimenomaisen syntyvän lapsen tilanne on.

Geeniseulontaan tarvittava teknologia on jo valmiina.

- Nykyistä DNA-lastutekniikkaa käyttäen voidaan itse asiassa jopa lähes kaikki suomalaista tautiperimää olevat taudit jo seuloa. Potilastyössä tätä seulontaa ei käytetä, ja ennen kuin siihen päästään, on käytävä eettinen keskustelu jossa selvitetään mitä väestö haluaa, sanoo Kuopion yliopistollisen sairaalan professori Seppo Heinonen.

Osa lääkäreistä vastustaa jo nyt uutta geenitestiä, koska se aiheuttaa paljon eettisiä ongelmia.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 22.10.2002)

Vaihtoehtona eettisesti hankalille sikiön geeniseulonnoille on testata tulevat vanhemmat jo ennen raskautta. Tällaiset perinnöllisiä sairauksia kartoittavat testit ovat käytössä varsin laajasti mm. joissakin Välimeren maissa.

Vanhemmuutta suunnittelevia on testattu Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, mutta mahdollisuutta käytti hyväkseen vain harva, kertoo ylilääkäri Helena Kääriäinen Väestöliitosta.

(Huomenta Suomi 22.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.