Mainos

Uudet tyynyt – sohvan uusi elämä

Mitä tehdä, kun ennen niin kaunis ja ryhdikäs sohva alkaa näyttää kuluneelta, muttei uuden hankkiminen juuri nyt sovi kukkarolle? Tai kun vanha rakas sohva on aivan kunnossa ja mukava istuakin, mutta ulkonäkö vain kyllästyttää? Ratkaisu on helppo: uudista tyynyt!

Tyyli tilan mukaan

Sohva on jo kokonsa puolesta näkyvä ja hallitseva sisustuselementti. Sen ilme vaikuttaa koko huoneen tunnelmaan. Helpolla tyynyuudistuksella tila saa nopeasti uuden ilmeen. Tyynyjen värien ja kuvioiden kautta voi joko tasoittaa levotonta huonetta tai räväköittää latteaa sisustusta. Jos huone tuntuu muuten liian kirjavalta, valitse sohvalle rauhallisen yksivärisiä tyynyjä. Kuviolliset tai kirkkaanväriset tyynyt puolestaan piristävät kliinisen vaaleaa tilaa.

Tämän hetken kuoseissa on paljon rohkeita kuvioita, suuria printtejä ja luonnosta haettuja värejä kirkkaiden keltaisten ja sinisten ohella. Värejä ja kuoseja yhdistellään rohkeasti – ei haittaa ollenkaan, vaikka vieretysten olisi ruutua, kukkaa, raitaa ja pilkkua.

Edustustyynyt vai oleilutyynyt?

Sohvatyynyjä valitessa on tärkeää ottaa huomioon, millaisessa käytössä sohva on. Tulevatko tyynyt edustussohvan koristukseksi vai oleilunurkkaukseen? Edustussohvan tyynyissä voi huoletta olla koristeellisia paljetteja, tupsuja, nappeja tai vetoketjuja, mutta oleilutyynyissä niistä on vain haittaa.

Oleilusohvan tyynyjen rooli ei ole vain visuaalinen, vaan tyynyjä käytetään myös pehmikkeinä ja mukavina päänalusina, joten silloin on kiinnitettävä enemmän huomiota käytännön seikkoihin, kuten materiaaleihin ja huollon helppouteen. Koristeelliset yksityiskohdat nuhrautuvat ja irtoilevat helposti ja näyttävät nopeasti kuluneilta ja paljetit painavat sohvalle nukahtaneen poskea. Myös pesunäkökulma on tärkeä varsinkin lapsi- ja eläinperheissä: voiko tyynynpäällisen pestä joutumatta avaamaan saumoja ja ompelemaan niitä uudelleen umpeen?

Kokonaisuus ratkaisee

Tyynyuudistusta tehdessä on tehokkainta uudistaa koko repertuaari kerralla ja ajatella tyynyjen ryhmää yhtenä sisustusyksikkönä, olipa niitä yhteensä kaksi tai viisi. Tyynyjen ideaali määrä riippuu sekä niiden itsensä että sohvan koosta. Myös muun sisustuksen runsaus sanelee, kuinka paljon sohvalle kannattaa koota irtotavaraa.

Ovatko tyynyt muhkeita vai litteitä, isoja vai pieniä, pitkulaisia vai neliskulmaisia – nämä kaikki ovat pelkkiä makuasioita. Tyypillisin sohvatyynyn koko on noin 40 x 40 cm, mutta mikä tahansa muukin käy. Persoonallista ilmettä tuovat pitkulaiset tai pyöreät tyynyt. Muotoa ja kokoa voi lähteä hakemaan muusta sisustuksesta, esimerkiksi toistamalla kirjahyllyn hyllykokoa, lampun pyöreyttä tai mitä tahansa tilan yksittäistä elementtiä.

Toisto tuo voimaa

Tyynyryhmän värien haku on samalla tavoin helpointa aloittaa huoneen muusta sisustuksesta. Valitse värit joko sävy sävyyn tilan värien kanssa tai aksentteja hakiessasi mieti, mikä erottuisi niistä mahdollisimman edukseen. Väreillä voi myös toistaa jotain yksittäistä elementtiä, joka voi olla niinkin pieni kuin seinäkello, taulunkehys tai maljakko.

Teettämällä tai valmiina ostamalla tyynyjen hankinnassa pääsee vähimmällä, mutta eniten tilaa luovuudelle antaa tietenkin päällysten ompeleminen omin käsin. Tyynyiksi on helppo hurauttaa vaikkapa verhokankaan jämät. Kaukaa viisas hankkii kangasta jo kerralla reilusti. Toisto toimii tässäkin: sisustus saa ryhtiä, kun tyynyryhmän joukossa on yksikin verhojen kangasta harkitusti toistava päällinen.

Teksti: Riikka Krenn / Mediafocus

Kuvat: Ikea ja Suomen Asuntomessut

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.