Mainos

Uudet Tae-neuvottelut alkavat ensi vuonna?

Pohjois-Atlantin liitto Nato ja entiseen Varsovan liittoon kuuluneet maat jatkavat tänään Lissabonissa keskustelujaan uusien, Euroopan tavanomaista aseistusta rajoittavien neuvottelujen aloittamisesta tammikuussa. Keskusteluja käydään Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin puitteissa.

Uusissa neuvotteluissa on tarkoitus sopeuttaa aikaisempi Euroopan tavanomaista aseistusta rajoittava Tae-sopimus uusiin oloihin. Samalla voidaan hälventää Venäjän sotilaallisia huolia Naton mahdollisesti laajentuessa. Venäjä on tähdentänyt, että vanha sopimus ei vastaa uutta turvallisuuspoliittista tilannetta.

Vuonna 1990 allekirjoitettu Tae-sopimus vähensi huomattavasti Euroopan raskasta aseistusta ja joukkoja. Uuden sopimuksen on määrä vähentää niitä entisestään. Tae-sopimus solmittiin aikanaan Naton ja Varsovan liiton välillä, mutta uudesta sopimuksesta tulisi maakohtainen. On myös kaavailtu, että liittokuntiin kuulumattomat maat voisivat liittyä uuteen sopimukseen jossakin vaiheessa.

Venäjää sopimuksessa tultaisiin vastaan mm. sopimalla, että maihin, joissa ei ole ollut Nato-joukkoja, ei niitä tuotaisi vastaisuudessakaan. Uusi sopimus määräisi lisäksi joukoille ja aseistukselle katot, minkä arvellaan helpottavan uusien Nato-jäsenten asemaa. Esim. Puola ei ole halunnut rajoittaa toimintavapauttaan millään tavoin, kun sen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on keskusteltu.

Tshernomyrdin: Venäjä vastustaa Naton laajentumista

Venäjän pääministeri Viktor Tshernomyrdin toisti jälleen, että Venäjä vastustaa sotilasliitto Naton laajentumista itään. Hänen mukaansa Venäjä ei aio muuttaa kantaansa Naton laajentumiseen Lissabonin kokouksessa.
-Vastustamme voimakkaasti Naton laajentumista itään. Tämä on Venäjän kanta, joka pysyy Etyjin kokouksessa, hän sanoi.

Tshernomyrdin sanoi ymmärtävänsä, ettei Venäjällä ole veto-oikeutta Naton asioihin, mutta tähdensi samalla, että muiden maiden tulisi ottaa huomioon Venäjän kanta.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.