Uudet lähettimet poistavat digi-tv:n katvealueet

Uusien täytelähettimien jälkeen digiverkon ulkopuolelle jää noin 500 kotitaloutta. Tänään varmistui myös se, että kaapeliyhtiöt voivat muuntaa digitaalisen televisiosignaalin analogiseksi helmikuun loppuun saakka.

Digitaalisten televisiolähetysten katvealueet poistuvat uusien täytelähettimien avulla lähes kokonaan. Viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) kertoi asiasta tavattuaan televisioyhtiöiden johtoa.

Täytelähettimien rakentaminen aloitetaan mahdollisimman pian. Digita Oy asentaa 48 uutta täytelähetintä 26 paikkakunnalle. Tämän jälkeen maanpäällinen digiverkko kattaa lähes kaikki taloudet, eli 99,999%.

Digitan mukaan lähetinten tarkempi sijainti täsmentyy kesän ja alkusyksyn aikana tehtävien mittausten perusteella.

- Tärkein ratkaisu, eli miten digitaaliset lähetykset näkyvät, on nyt tehty. Tämä on merkittävä ratkaisu varsinkin kun mietitään, miten moni ei näe tällä hetkellä edes analogisia lähetyksiä, Lindén kehaisi.

Uusien täytelähettimien asentamiseen päädyttiin, kun MTV3, SubTV ja Nelonen antoivat Viestintävirastolle viraston vaatimat selvitykset digitaalisten televisiolähetysten näkyvyydestä. Viestintävirasto pyrkii omalla toiminnallaan edistämään digitelevisioon siirtymistä Suomessa.

Digiverkon ulkopuolelle jää arviolta 500 taloutta. Niille digitelevisio hoidetaan näkyviin satelliittijakelun avulla.

- Nämä 500 satelliittitaloutta tulevat saamaan neuvontaa ja apua lähetysten vastaanottamisen, Lindén lupasi.

Digitaalinen antenniverkko koostuu televisioasemista, joita on koko maassa 36. Näiden televisioasemien lisäksi tarvitaan täytelähetinasemia, joita on yhteensä 101.

Televisioyhtiöt ovat sopineet, että Digita hoitaa kuluttajilta digitelevision näkyvyyttä koskevat yhteydenotot, huolehtii tarvittavista mittauksista ja neuvoo kotitalouksia mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Helmikuun takarajasta ei lipsuta

Viestintäministeri Lindén vahvisti tänään myös sen, että kaapeliyhtiöt voivat muuntaa digitaalisen televisiosignaalin analogiseksi 29. helmikuuta saakka.

Aiemmin oli sovittu, että siirtymäaika myönnetään, jos digisovittimia on elokuussa alle 85 prosentilla kaapelitalouksista. Ratkaisu tehtiin kuitenkin jo nyt, koska on selvää, että digisovitinpeitto jää elokuussa alle asetetun rajan.

Siirtymäaikana kaapeliverkossa näkyvät analogisina TV1, TV2, MTV3 ja Nelonen sekä kaksikielisillä alueilla ja suurimmissa kaupungeissa myös FST5.

Lindén on ehdottoman varma, ettei helmikuun takarajasta lipsuta.

- Kellään ei ole siihen lipsumiseen halua, joten en tiedä, miksi lipsuttaisiin. Kyllä alan toimijat ja kaikki olemme yhdessä rintamassa takarajaan sitoutuneet.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat