Mainos

Uudesta hallituksesta Suomen historian suurin

Hallituksen paisuminen kahdella ministerillä tuo lisäjärjestelytarpeita muun muassa eduskunnan istuntosalin ministeriaitioon.

Matti Vanhasen (kesk.) toisesta hallituksesta tulee Suomen historian tähän asti suurin. Hallitukset ovat kasvaneet hiljalleen viime vuosikymmenien aikana, mutta kahteenkymmeneen asti ei pääluku ole vielä koskaan aikaisemmin noussut.

Samalla saadaan lisää poliittisia valtiosihteereitä. Heidän lukumääränsä kasvaa yhdeksästä kymmeneen.

Vanhasen edellisessä hallituksessa oli kahdeksantoista ministeriä. Sama päti myös Paavo Lipposen (sd.) kahteen hallitukseen.

Esko Aho (kesk.) oli pieni poikkeus hallitusten kasvukäyrällä, sillä Ahon vuonna 1991 muodostama porvarihallitus oli seitsemällätoista ministerillä edeltäjäänsä pienempi. Kun kristilliset jättivät hallituksen, pieneni se kuuteentoista ministeriin.

Kahdeksaantoista ministeriin päädyttiin ensimmäistä kertaa Harri Holkerin (kok.) sinipunahallituksessa vuonna 1987.

Kalevi Sorsan (sd.) kolmas hallitus vuodelta 1979 oli taas ensimmäinen seitsemäntoista ministerin kokoonpano. Sitä ennen hallituksissa oli pitkään 15-16 ministeriä. Ennen sotia ministerien määrä vaihteli 11:n ja 15:n välillä.

Hallituksen paisuminen aiheuttaa lisäjärjestelyjä

Hallituksen paisuminen kahdella ministerillä tuo mukanaan järjestelytarpeita myös valtioneuvoston linnassa. Hallituksen istuntosaliin pitää lisätä kaksi paikkaa, koska nykyisin tuoleja ja niihin kuuluvia työpöytämoduuleja on vain 19. Ylimääräinen paikka on varattu Helsingin yliopiston kanslerille, jolla on oikeus olla läsnä yliopistoa koskevia päätöksiä tehtäessä.

Valtioneuvoston kansliasta kerrotaan, että kaksi lisäpaikkaa kyllä saadaan järjestettyä istuntosaliin. Presidentin esittelysalissa tilanne on hieman erilainen. Siellä pöytä on yhtenäinen, mutta tuoleja tiivistämällä lisäministerit mahtuvat. Kun pitkä pöytä viimeksi uusittiin, tilattiin se kaukoviisaasti 30 senttiä aiempaa pidempänä. Täsmälleen samanlaisia tuoleja ei kuitenkaan ilmeisesti ole varastossa.

Muitakin lisäjärjestelyjä seuraa. Eduskunnan istuntosalin ministeriaitioon pitää mahduttaa lisää tuoleja, ja lisäministereille pitää lisäksi hankkia myös virka-autot ja kuljettajat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.