Uudenmaan eristyksestä hallitukselle sakkokierros: Raja silti kiinni ehkä jo tänään

Tältä näyttää Uudenmaan rajan sulkeminen – sulut nousemassa, MTV raportoi paikan päältä 4:45

Sekä hallitus että eduskunta joutuvat tekemään melkoisesti lisätöitä Uudenmaan eristämiseksi. Syynä on lakitekninen virhe hallituksen ensimmäisessä esityksessä.

Varhaisesta aamusta töitä tehnyt eduskunnan perustuslakivaliokunta joutui toteamaan, että hallituksen esityksessä oli lakitekninen virhe.

Hallitus yritti samassa esityksessä sekä aktivoida valmiuslain liikkumisrajoituspykälän että määrätä sen soveltamisalasta. Valiokunnan kuulemat oikeusoppineet antoivat hankkeelle punaisen kortin.

Uusia kokouksia tarvitaan

Hallituksen pitää nyt siis korjata esitystään siten, että tänään eduskunta hyväksyy lain aktivoinnin. Lain soveltamisalan eduskunta jälkitarkastaa ilmeisesti vasta ensi viikolla. Soveltamispykälässä määritellään muun muassa liikkumiskiellon aluerajaus, poikkeukset ja muut käytännön asiat.

Valtioneuvosto joutuu siis pitämään kaksi ylimääräistä kokousta, koska lain käytöstä pitää päättää eduskunnassa ensin. Sitten hallitus voi tehdä esityksen soveltamisasetuksesta.

Ministeriautot sukkuloivat kaupungilla

Ja koska kokoukset näin korona-aikoina pidetään valtioneuvoston linnassa, joutuvat ministerit vastoin hallituksen ilmastolinjauksia ajelemaan ministeriautoilla kaupungilla edestakaisin.

Eduskunnassa pitää lisäksi käydä tänään vielä uusi lähetekeskustelu asiasta. Illalle onkin odotettavissa useampia peräkkäisiä täysistuntoja. Kello 16 alkaneen päivän toisen täysistunnon jälkeen pidetään ilmeisesti vielä kolme erillistä  täysistuntoa.

Uudenmaan eristyksen lisäksi tänään on määrä päättää myös terveydenhoitohenkilökunnan työvelvoitteiden tiukennuksista.

Uusimaa eristetään silti tänään

Lakiteknisestä kompuroinnista huolimatta Uudenmaan eristys saadaan ilmeisesti voimaan jo tänään.

Myös liikkumisrajoitusasetuksen soveltamisasetus astuu voimaan jo tänään, vaikka eduskunta jälkitarkastaa sen ehkä vasta ensi viikolla. Hallitus voisi yrittää säätää asetuksen myös kiireellisenä eli saman tien, mutta rauhan aikana niin ei ole tarkoitus tehdä.

Episodi ei siis hallituksen kannalta ole katastrofi, mutta hiukan nolo kyllä. Varsinkin valmiuslain kohdalla homman pitäisi sujua varmemmin.

Lue myös:

    Uusimmat